Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Da produktionen toppede, byggede Henry Fords samlebåndsarbejdere næsten 10.000 biler på en enkelt dag.

Teknik - Maskiner

En ny Ford hver 3. sekund

I 1913 indførte Ford en helt ny produktionsmetode på sin bilfabrik. Samlebåndet gjorde det muligt at bygge biler i et hidtil uset tempo - se videoklip fra samlebåndet i aktion.

Ford T på samlebånd skabte succes

Henry Fords Model T var så populær, at fabrikken ikke kunne følge med efterspørgslen. Traditionel bilfremstilling var for tidskrævende, så Ford lod sig inspirere af et besøg på et slagteri og indførte samlebåndet på sin fabrik. Det sikrede en Ford T til alle kunder, gjorde Henry Ford stenrig, og forandrede industriproduktion for altid.

10.000 nye Ford på en dag

Fords samlebånd var et industrielt vidunder. På flere parallele bånd tog bilerne form efterhånden som delene nåede frem til de forskellige monteringstrin. Hver arbejder havde en specialiceret opgave som fx at skrue en forskærm fast, og skrue såvel som skærm kom til ham netop som han var færdig med den forgående samling. Optimeringen af arbejdet ved Fords samlebånd betød, at Ford kunne forøge produktionen voldsomt, og på en enkelt dag spyttede fabrikken op imod 10.000 nye Ford-biler ud.

Følg samlebåndet gennem Fords fabrik og se film fra samlehallen.

Læs også:

Teknik

Så billig var en Ford T

2 minutter
Opfindelser

Henry Ford lavede bil af sojabønner

2 minutter
Udforskning

Teenagepige kørte jorden rundt i en Ford T

26 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul