APi/Getty Images
orient express 1907

Hvor kørte Orientekspressen til?

I mere end 125 år var det legendariske tog et symbol på luksus, men i december 2009 kørte det sidste historiske togsæt i remise.

Orientekspressen var navnet på en togforbindelse, som oprindeligt transporterede europæiske rejsende mellem Paris og Istanbul.

Ruten blev etableret i 1883 af Compagnie Internationale des Wagons-Lits med ambitionen om at tilbyde en togrejse, der var ­præget af stor komfort og luksus.

Derfor blev navnet Orientekspressen hurtigt synonymt med luksusrejser.

Efter 1883 blev Orientekspressens rute ændret og forlænget flere gange, og flere andre togforbindelser begyndte også at bruge navnet Orientekspressen for at lokke kunder til.

Den oprindelige rute, som blev åbnet den 4. oktober 1883, gik fra Paris til den rumænske havneby Giurgiu via München og Wien.

I Rumænien blev ­passagererne fragtet med færge over Donau-floden til Bulgarien, hvorefter de fortsatte i tog til byen Varna.

Her måtte de rejsende igen ombord på en færge, som sejlede det sidste stykke til Istanbul. Først i 1889 kørte det førs­te direkte tog fra Paris til Istanbul.

Det sidste af de legendariske luksustog til Istanbul havde afgang fra Paris den 19. maj 1977.

Derefter blev ruten forkortet flere gange, indtil det sidste Orientekspressen-tog kørte fra Strasbourg til Wien i december 2009.