Øverst: Fra 0 til 1.017 km/t på fem sekunder. Nederst: Fra 1.017 til 0 km/t på 1,2 sekunder.

Jordens hurtigste mand kørte 1.000 km/t i slæde drevet af raketter

I løbet af fem sekunder accelerede lægen John Stapp fra 0 til 1.017 km/t i en slæde drevet af 9 raketter. Da raketslæden et sekund senere stoppede, var han Jordens hurtigste mand.

30. april 2014 af Petrine Elgaard

9 raketter skulle drive slæde

Den 44-årige læge John Stapp fra det amerikanske luftvåben var den 10. december 1954 spændt fast til en raketslæde midt i New Mexicos ørken. Om få sekunder ville de 9 raketter, der var monteret i dens bagende, sende ham ud af en jernbanestrækning på 1 kilometer.

9 meter flammer fra 9 raketter

"Jeg har haft et godt liv", nåede John Stapp at tænke umiddelbart inden starten. Så buldrede raketterne til live, udspyede 9 meter lange flammer og sendte slæden af sted. 5 sekunder senere nåede raketslæden en hastighed på 1.017 km/t. Farten fik et tryk på næsten 2 tons til at hamre imod Stapp, som besvimede.

Fart fra raketter fik øjnene til at bule ud

Sekundet senere standsede slæden så pludseligt, at kapilærerne i Stapps øjne bristede. Øjenæblerne bulede ud af hulerne. Og John Stapp kunne intet se.

"Mine øjne rykkede i deres vedhæftning med en brændende smerte som en tandudtagning uden bedøvelse", fortalte han senere. Samtidig var små sandkorn trængt igennem beskyttelsesdragten pga. den høje fart og havde omdannet hans krop til et blister-fyldt smertehelvede.

Det kunne dog ikke ændre på, at John Stapp netop havde skrevet sig ind i historien som verdens hurtigste mand.

Se Stapp blive drevet gennem ørkenen af raketter:

Vi gør opmærksom på, at videoen er på engelsk og uden undertekster.

Forsøg med raketter reddede liv

Raketslædeturen skrev sig imidlertid også ind i historien på en helt anden måde, som til dato har reddet millioner af menneskeliv i trafikken.

Læs mere i artiklen fra HISTORIE om raketslæden, der førte til indførelsen af sikkerhedsseler i biler:

Måske er du interesseret i...

Læs også