United States Air Force

Nåede USA rummet på vinger?

Under rumkapløbet forsker amerikanerne i aerodynamik og menneskets fysiologi under rumrejser, og i 1960'erne lancerer de et projekt, der skal sende fly i rummet.

Ja og nej! Det amerikanske fly X-15 nåede i 1963 ud i rummet.

Maskinen var et fly med vinger, men var drevet af en raket, som til forskel fra jetmotorer medbringer­ oxidationsmidlet­ i en tank og altså ikke bruger atmosfæren til at ilte forbrændingen­. X-15 var altså både et fly og en raket.

USA ønskede­ at fremme­ forskningen i aerodynamik­, styring og påvirkning af den menneskelige fysiologi under flyvninger i stor højde og ­ekstrem hastighed.

For at få X-15 ud i det ydre rum blev maskinen hægtet fast under et B-52-bom­­be­fly og fragtet 14 km i vejret­. Når bombeflyet ikke kunne komme længere op, frigav det X-15’eren, som tændte sin raketmotor.

Med en hastighed på 6.106 km/t. bevægede flyet sig i løbet af 10 minutter op i 108 km’s højre – 8 km over grænsen til rummet. Herefter var brændstoffet opbrugt, og flyet svævede sikkert ned til landing­.

NASA’s piloter fløj i alt 199 testflyvninger med X-15, men kun to nåede ud i det ydre rum.

Tekniske problemer under flyvningen resulterede i én pilots død i 1967, og året efter blev X-15 projektet endegyldigt lagt på is af NASA.

LÆS OGSÅ: Tidslinje for rumkapløbet: Kampen om at komme først til månen