Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nåede USA rummet på vinger?

Under rumkapløbet forsker amerikanerne i aerodynamik og menneskets fysiologi under rumrejser, og i 1960'erne lancerer de et projekt, der skal sende fly i rummet.

United States Air Force

Ja og nej! Det amerikanske fly X-15 nåede i 1963 ud i rummet.

Maskinen var et fly med vinger, men var drevet af en raket, som til forskel fra jetmotorer medbringer­ oxidationsmidlet­ i en tank og altså ikke bruger atmosfæren til at ilte forbrændingen­. X-15 var altså både et fly og en raket.

USA ønskede­ at fremme­ forskningen i aerodynamik­, styring og påvirkning af den menneskelige fysiologi under flyvninger i stor højde og ­ekstrem hastighed.

For at få X-15 ud i det ydre rum blev maskinen hægtet fast under et B-52-bom­­be­fly og fragtet 14 km i vejret­. Når bombeflyet ikke kunne komme længere op, frigav det X-15’eren, som tændte sin raketmotor.

Med en hastighed på 6.106 km/t. bevægede flyet sig i løbet af 10 minutter op i 108 km’s højre – 8 km over grænsen til rummet. Herefter var brændstoffet opbrugt, og flyet svævede sikkert ned til landing­.

NASA’s piloter fløj i alt 199 testflyvninger med X-15, men kun to nåede ud i det ydre rum.

Tekniske problemer under flyvningen resulterede i én pilots død i 1967, og året efter blev X-15 projektet endegyldigt lagt på is af NASA.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul