Public domain

Nu kan forskerne starte verdens ældste computer

Nyt studie afslører en af den 2.200 år gamle Antikythera-mekanismes hemmeligheder.

Antikythera-mekanismen er verdens første analoge computer. Forskere mener, at computeren, der blev drevet med håndsving, kunne regne sig frem til, hvornår solformørkelser og andre astronomiske hændelser ville finde sted.

Oldtids-computeren blev fisket op af havet i 1901, og siden da har den godt 2.000 år gamle mekanisme vakt undren blandt historikere og arkæologer. Nu mener et hold forskere at, de har beregnet computerens startdato – og den er vigtig:

“For at kunne bruge et måleinstrument kræves et refernecepunkt” forklarer Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project) – ligesom moderne kalendere, der anvender år 0 og regner ud fra dette.

De græske forskere fra FRAMe Project mener, at Antikythera-mekanismen bruger datoen 22. december 178 f.Kr. som sin startdato.

I tidens løb er flere rekonstruktioner af Antikythera-mekanismen blev fremstillet.

© Mogi Vicentini

Konklusionen bygger på solformørkelse

Den dato kunne grækerne og resten af Sydeuropa overvære en solformørkelse, som oven i købet faldt på dagen efter vintersolhverv. For de gamle grækere var vintersolhverv noget ganske særligt og markerede begyndelsen på en ny månecyklus, der blev fejret med en religiøs festival.

Forskernes konklusion møder imidlertid hård kritik. Andre eksperter kalder det vrøvl, fordi mekanismens år 0 vil flytte den græske årstid Karneios til februar. Og Karneios forbindes med vinhøst, som ikke finder sted om vinteren.