Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Scanningen gør det også meget ­lettere at se møntens detaljer, som på denne mønt fra ca. 1150.

Teknik

Ny teknologi redder museer fra møntkaos

Mange museer i dag har tusindvis af historiske mønter, men ingen god mulighed for at kategorisere dem. Forskere i Tyskland har nu gjort et gennembrud inden for scanning, som både vil gøre det muligt for museerne at skabe deres egen møntdatabase og finde forfalskninger.

Forskere ved det tyske Fraunhofer Institute for Factory Operation and Automation IFF har for første gang skabt en scanner, som kan genkende en mønt på få sekunder.

Systemet bygger på ansigtsgenkendelses-teknologi og har fået navnet O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition).

Selv de mindste detaljer opfanges

Mønter er et af de mest almindelige arkæologiske fund, og en museumssamling kan snildt rumme flere tusinde. Da de er for små til mærkater, er det dog en stor udfordring for mange museer at danne sig et præcist overblik over deres møntsamling.

O.S.C.A.R. fanger mere end 1.000 visuelle detaljer ved hver eneste mønt inklusiv de mindste ridser. Den er skabt i samarbejde med Tysklands Ministerium for Kulturarv og Arkæologi, som varetager en samling bestående af mere end 20.000 mønter.

Kan finde forfalskninger

Tidligere lå mønterne i poser med stregkoder. Men hvis en mønt røg ud af sin pose, var det næsten umuligt at finde ud af, hvor den hørte til. En database over alle mønter i en samling er også en stor fordel i forbindelse med udlån til andre museer.

“Det bliver muligt at undersøge udlånte mønter, der leveres tilbage, for at se, om de er blevet beskadiget eller endda er falske”, udtaler Dr. Christian Teutsch, forsker ved Fraunhofer-instituttet.

Ifølge Teutsch stopper teknologien ikke ved mønter, men kan potentielt også bruges til finde forfalskede malerier. Detaljegraden af scanningen er nemlig så høj, at den kan opfange aftrykkene efter de enkelte penselstrøg.

Læs også:

Handel

Verdens første mønter

2 minutter
Arkæologi

Arkæologiens største svindelnummer

2 minutter
Romerriget

Cæsars blodmønt skal koste millioner

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul