myLAM/Imageselect & Album/Collection IM/Imageselect

5 pionéer, som fik flyet på vingerne

Det, som længe bare var en drøm, tager vi i dag som en selvfølge. Her er fem af dem, der tog flyvningen til nye højder.

1. Brødrene Montgolfier

Første bemandede varmluftsballon 1783

Jacques-Etienne og Joseph-Michel Montgolfier var sønner af en fransk papirfabrikant. Allerede som børn forsøgte de på at få op- og nedadvendte papirs­poser til at svæve ved at holde dem over ilden.

I 1782 fik de fremstillet en luftballon af silke og fik den til at løfte sig 250 meter.

Året efter foretoges den første opstigning med leven­de væsener.

Testpiloterne var et får, en hane og en and, og blandt tilskuerne var der Ludvig 16., Marie-Antoinette og Benjamin Franklin. Flyveturen varede i otte minutter, og dyrene landede i god behold tre kilometer borte.

Den første menneskeligt bemandede flyvetur i Montgolfiers balloner fandt sted senere samme år.

2. Orville og Wilbur Wright

Første motor­drevne flyvning 1903

Den 17. december 1903 lykkedes det de amerikanske cykelfabrikanter brødrene Wright, hvad mennesket længe har drømt om – at flyve i et fartøj tungere end luften, drevet frem ved egen kraft.

Flyet Wright Flyer, som brødrene selv havde kon­strueret, var knap 12 meter bredt, seks meter langt og drevet af en tolvhestekræfters motor.

Brødrene foretog fire flyvninger samme dag, og styrede på skift. Den længste flyvning, med Wilbur som pilot, varede i et minut og omfattede en strækning på 243 meter.

I de følgende år byggede og fløj brødrene et antal lignende flyvemaskiner. De besøgte Frankrig, Italien og England, hvor de fløj med passagerer og satte nye højde- og længderekorder.

3. James Bullard

Første sorte kamppilot 1914–18

Amerikaneren Eugene Jacques "James" Bullard gjorde tjeneste i det franske flyvevåben under 1. verdenskrig og skød to fjendtlige fly ned.

Da USA gik ind i krigen, var behovet for piloter stort, men på trods af at Bullard klarede alle tests, blev han afvist på grund af hudfarven. I 1959 blev han hædret i Frankrig.

4. Charles Lindbergh

Første Atlantflyvning alene 1927

Amerikaneren Charles Lindbergh var i 1927 den første, som alene fløj nonstop over Atlanten. Flyvningen, med flyet Spirit of St. Louis, tog 33½ time. Efter bedriften blev piloten hyldet som en helt og fik kælenavnet "Lucky Lindy."

I 1932 havnede Lindbergh endnu en gang i rampelyset – denne gang fordi hans to år gamle søn blev kidnappet og dræbt i en sag, der fulgtes intenst i hele USA.

5. Amelia Earhart

Første kvinde alene over Atlanten 1932

Amerikanske Earhart indledte sin pilotkarriere som opvisningspilot. I 1928 deltog hun som den første kvinde i en flyvning over Atlanten, og i 1932 tilbagelagde hun samme strækning på egen hånd.

Hun deltog i flere konkur­rencer og fik anerkendt en række rekorder. I 1937 på­begyndte hun en jordomrejse sammen med navigatøren Fred Noonan i en Lockheed Electra.

De startede i Miami og fløj mod øst.

Under en flyvning fra Ny Guinea til øen Howland i Stille­havet den 2. juli forsvandt flyet sporløst og er aldrig blevet fundet.