Shutterstock

Aber laver rod i Amerikas historie

50.000 år gamle stenredskaber truede med at ødelægge den officielle forklaring om, hvornår Amerika blev befolket. Men så fik argentinske forskere en lys idé.

Hulemalerier i den arkæologiske guldgrube, Pedra Furada, viser, at mennesker levede i det nordøstlige Brasilien for ca. 12.000 år siden.

Og de tydelig tegn på menneskelig aktivitet passer fint med den gængse teori om, at jæger-samlere indvandrede til Nordamerika engang under den sidste istids maksimum for mellem 19.000 og 26.500 år siden. Og derfra spredte de sig år for år længere mod syd.

Derfor kom det som lidt af et chok, da 50.000 år gamle redskaber pludselig dukkede op i Pedra Furada. Der var tale om simple slagredskaber, som angiveligt var blevet anvendt af stenalderens jæger-samlere. Fundet truede med at smadre teorien om, hvornår mennesker erobrede Nord- og Sydamerika.

Men nu har to forskere fundet en løsning på mysteriet: Redskaberne er slet ikke menneskeskabte, mener de.

Redskaberne er yderst primitive

© Tiago Falótico

De tilsyneladende menneskeskabte redskaber

© Tiago Falótico

Redskaber anvendt af kapucineraber

Kapucineraber stod bag

“Vores studier afslører, at redskaberne fra Pedra Furada og andre nærliggende udgravninger i Brasilien, ikke er andet end resultatet af kapucineraber, der for 50.000 år siden anvendte sten til at åbne nødder med” forklarer Frederico Agnolin fra Argentinas Naturvidenskabelige Museum i Buenos Aires.

“Der var ingen forskel på de formodede 50.000 år gamle formodede menneskeredskaber, og de redskaber aberne anvender i dag”, forklarer Agnolin.