Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives
Defender ubåd

Amatørdykker finder forsvundet ubåd med hjul

Opfinderen Simon Lake mente, at han havde en genial idé til en ubåd – hjul! Det skøre eksperiment var forsvundet på havets bund i 70 år, men så gjorde en dykker det til sin livsmission at lokalisere den.

Den amerikanske opfinder Simon Lake skabte i 1907 ubåden Defender, som han forsøgte at overbevise den amerikanske flåde om, at de skulle investere i.

Ifølge Lake var en af ubådens genistreger, at den havde hjul, så den kunne køre på havbunden – og en luge, der gjorde det muligt at udsende dykkere.

Men flåden var ikke interesseret i ubåden, som i stedet endte som en kuriositet, der bl.a. blev besøgt af Amelia Earhart i 1929. Men i 1946 blev ubåden sænket, og ingen har siden vidst, hvor den lå – før nu.

Dykkeren Richard Simon var nemlig besat af den vanvittige historie og satte sig for at finde ubåden i 2021.

Han vidste, at den lå i Long Island-strædet i Connecticut, USA – men opgaven var ikke let, for strædet er fuldt af gamle skibsvrag.

Defender ubåd

Simon Lake, der skabte ubåden Defender i 1907, var inspireret af Jules Vernes ”En Verdensomsejling Under Havet”.

© Chapman University, Frank Mt. Pleasant Library of Special Collections and Archives

Simon vidste dog, hvad han ledte efter:

”En ubåd har en meget speciel form”, forklarer han. ”Og den skal være 30 meter lang og fire meter i bredden.” Ved hjælp af bl.a. utallige sonarkort gennemgik Simon alle vragene i området og kunne til sidst lave en liste over de få, som passede præcis til beskrivelsen.

Vil måske tjene penge på fundet

Han sendte et hold af dykkere afsted, og omkring 45 meter under havets overflade fandt de den.

“Den gemte sig seriøst lige for øjnene af os,” fortæller Simon, der ikke vil give den præcise lokation, af frygt for at andre vil gøre krav på den.

Simon har brugt mange penge på de to års søgning efter ubåden, og nu skal han finde ud af, om han vil arrangere dykkerture til vraget eller lave en dokumentarfilm om fundet.