Tid og præcision var afgørende i skyttegravene under 1. verdenskrig, hvor armbåndsuret spillede en vigtig rolle. 

© Rolex World & Shutterstock

Armbåndsuret blev opfundet under 1. verdenskrig

Det var besværligt og direkte livsfarligt at tjekke sit lommeur under 1. verdenskrig. Alle planer byggede dog på klokkeslæt, og det førte til en ny, vedholdende opfindelse.

13. februar 2019 af HISTORIE

Armbåndsuret var en gammel opfindelse, som først fik sit gennembrud under 1. verdenskrig.

Da kanontordnen begyndte i 1914, gik noble herrer med lommeur, og det krævede god tid og mindst én fri hånd at se klokken. Manøvren var for besværlig i kamp, men officererne kunne ikke undvære deres ur. For under 1. verdenskrig byggede alle planer på klokkeslæt.

Radioer var endnu for store og klodsede til, at de kunne tages med under angreb. Tropper under fremrykning kunne ikke sende budskaber hurtigt tilbage til generalerne bag fronten, og derfor måtte alle omhyggeligt følge de tidspunkter, som var skrevet ned i angrebsplanen.

Få et flot og klassisk armbåndsur sammen med 3 numre af HISTORIE og særnummeret "Helvede i skyttegraven"

Under 1. verdenskrig blev lommeure båret i læderhylstre på armen.

© Museum Sønderjylland / Sønderborg Slot

For let og ubesværet at kunne se klokken fandt nogle officerer på at bære deres lommeur i et læderhylster på armen, og snart blev ure til at bære på armen masseproduceret.

Efter krigen blev armbåndsure en del af herregarderoben.

Vil du ha' endnu flere detaljer om 1. verdenskrig?

Vi har i flere måneder puslet med at skrue den ultimative 1. verdenskrigs-pakke sammen til dig! Hvis du slår til lige nu, så får du:

  • 3 numre af HISTORIE.
  • Vores store særnummer om 1. verdenskrig, hvor vi træder ned i skyttegravenes helvede, følger dramaet i verdens største søslag – slaget ved Jylland – og flyver med Den Røde Baron i historiens første luftdueller.
  • Et flot og klassisk armbåndsur.

Få fingre i pakken lige HER

Måske er du interesseret i...

Læs også