Da Vincis robotløve genskabt

I 1515 byggede renæssancegeniet Leonardo da Vinci en robotløve til den franske konge. Nu har forskere rekonstrueret det mekaniske vilddyr.

Leonardo da Vincis robotløve blev så berømt, at bl.a. kunstneren Michelangelo omtalte den flere årtier efter Leonardos død.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Eksperter fra Italien har i anledning af 500 året for Leonardo da Vincis død rekonstrueret en af renæssancegeniets mest usædvanlige opfindelser – en mekanisk løve.

Da Vinci skabte den tre meter lange robotløve i 1515 på bestilling af pave Leo 10, der ønskede at smigre Frankrigs nykronede konge, Frans 1., med en helt enestående gave.

Leonardo da Vinci havde på det tidspunkt bl.a. bygget en robotridder, der vha. et system af kabler og trisser kunne stå, sidde og bevæge armene.

Konstruktionstegninger ikke bevaret

Tegningerne til løven er imidlertid ikke bevaret, men Leonardos elev, Francesco Melzi, så den demonstreret:

“Foran Frans 1., konge af Frankrig, fik han en fantastisk og kløgtigt konstrueret løve til at gå fra sin plads i rummet; den stoppede og åbnede brystet, som var fyldt med liljer”.

Den genskabte løve, der skal udstilles forskellige steder i Europa, er baseret på en håndfuld af Leonardos noter, men eksperterne har måttet gætte sig til store dele af konstruktionen.