Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leonardo da Vincis robotløve blev så berømt, at bl.a. kunstneren Michelangelo omtalte den flere årtier efter Leonardos død.

© Thomas Samson/Ritzau Scanpix
Teknik - Opfindelser

Da Vincis robotløve genskabt

I 1515 byggede renæssancegeniet Leonardo da Vinci en robotløve til den franske konge. Nu har forskere rekonstrueret det mekaniske vilddyr.

Eksperter fra Italien har i anledning af 500 året for Leonardo da Vincis død rekonstrueret en af renæssancegeniets mest usædvanlige opfindelser – en mekanisk løve.

Da Vinci skabte den tre meter lange robotløve i 1515 på bestilling af pave Leo 10, der ønskede at smigre Frankrigs nykronede konge, Frans 1., med en helt enestående gave.

Leonardo da Vinci havde på det tidspunkt bl.a. bygget en robotridder, der vha. et system af kabler og trisser kunne stå, sidde og bevæge armene.

Konstruktionstegninger ikke bevaret

Tegningerne til løven er imidlertid ikke bevaret, men Leonardos elev, Francesco Melzi, så den demonstreret:

“Foran Frans 1., konge af Frankrig, fik han en fantastisk og kløgtigt konstrueret løve til at gå fra sin plads i rummet; den stoppede og åbnede brystet, som var fyldt med liljer”.

Den genskabte løve, der skal udstilles forskellige steder i Europa, er baseret på en håndfuld af Leonardos noter, men eksperterne har måttet gætte sig til store dele af konstruktionen.

Læs også:

Opfindelser

Sådan kom ballonen til verden

1 minut
Verdens første flyvning med et motordrevet fly. Brødrene Orville og Wilbur Wright på stranden i Kitty Hawk, 1903.
Opfindelser

5, der fik flyet på vingerne

4 minutter
Opfindelser

Gutenbergs trykpresse: Opfindelsen bragte viden ud i verdens afkroge

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul