Edison snød fattig enke – og 3 andre genier, som stjal opfindelser

Galileo, Graham Bell og Edison bliver husket som nogle af de skarpeste hjerner i historien – men deres største opfindelser “lånte” de fra andre.

Multi-opfinderen Thomas Edison er blevet tilskrevet opfindelsen af lyspæren. Men i virkeligheden købte han patentet fra en fattig enke.

1. Galilei snuppede fra brillemager

Den italienske astronom og matematiker Galileo Galilei huskes af mange som faderen til teleskopet. Den ære bør i stedet tilfalde den hollandske brillemager Hans Lippershey. I 1608 søgte hollænderen patent på sin nyeste opfindelse: Et primitivt teleskop, som kunne forstørre tre gange.

Patentansøgningen blev lækket og kom i omløb blandt Europas mest fremtrædende astronomer, og mange af dem begyndte – med udgangspunkt i Lippersheys arbejde – at udvikle deres egne teleskoper. Blandt dem var Galilei, som året efter præsentere sit eget instrument.

Lippersheys patentansøgning blev efterfølgende afvist, fordi så mange andre astronomer også gjorde krav på at kunne bygge teleskoper.

2. Alexander Fleming blev slået med 32 år

I 1945 fik den britiske læge Alexander Fleming en nobelpris i medicin for at have opdaget penicillin. Den ære burde i stedet være tilfaldet franske Ernest Duchesne, som allerede i 1897 fandt ud af, at bestemte typer mug dræber bakterier.

Franskmanden brugte sin opdagelse til bl.a. at kurere marsvin for tyfus, men Duchesne tog aldrig patent på sin opdagelse. , Da han døde 10 år senere, blev hans banebrydende opfindelse i store træk glemt.

32 år senere gjorde Fleming den samme opdagelse, men han kunne ikke umiddelbart se en praktisk anvendelse for penicillin. Først da en række andre forskere opdagede penicillinens mirakuløse virkning og fandt på at masseproducere medicinen, tog Fleming fat igen.

3. Graham Bell stjal fra fattig opfinder

Italienske Antonio Meucci demonstrerede i 1860 historiens første funktionsdygtige telefon. Den ludfattige og syge opfinder fik et midlertidigt patent, men da han i 1874 ikke kunne skaffe 10 dollars til at fornye det, udløb patentet.

To år senere fik Alexander Graham Bell patent på sin telefon. Meucci forsøgte at lægge sag an mod Bell, men hans originale tegninger var i mellemtiden forsvundet fra patentbureauet på mystisk, og han kunne derfor intet bevise.

Tilfældigvis arbejdede Bell på det samme bureau, hvorfra tegningerne var forsvundet. Det er dog usikkert, om Bells telefon blev bygget efter Meucci tegninger.
Meucci døde som en fattig mand og blev glemt, mens Bell blev hyldet som en af historiens største opfindere.

4. Edison snød fattig enke for lyspære

Thomas Edison fik registreret hele 1.093 patenter i sin levetid og står for eftertiden som en af de største opfindere nogensinde. Flere af sine “opfindelser” stjal Edison imidlertid fra andre. Det gælder fx lyspæren.

I 1854 forsøgte den tyske opfinder Heinrich Goebel at sælge sit nyeste påfund – en lyspære – til Edison, som på dette tidspunkt var en driftig forretningmand. Edison kunne ikke se en praktisk anvendelse for lyspæren og afviste.

Kort efter døde Goebel, og Edison købte hans patentet af tyskerens fattige enke.

I mellemtiden havde den britiske kemiker Joseph Wilson Swan også opfundet en lyspære. For at eliminere truslen mod hans nye “opfindelse”, viklede Edison først Swan ind i en retssag. Derefter tilbød han, hvor de to herrer skulle slå pjalterne sammen og oprette en fælles forretning.

Da Swans patentet var blevet lagt under den nye forretning, derefter betalte Edison Swan for at forlade firmaet. Dermed kunne Edison tage al æren for lyspæren.