Europas første stålredskaber fundet i Portugal

Arkæologer har analyseret 2900 år gamle stenrelieffer og en ganske særlig mejsel fundet i Portugal, som i årevis er blevet ignoreret. Resultaterne tyder på, at stål ikke kun hørte til i jernalderen.

Stål i bronzealderen
© Ralph Araque Gonzalez

Hidtil har historikere ment, at stålredskaber først kom til Europa i jernalderen. Men i et nyt studie publiceret i Journal of Archaeological Science skubber et internationalt hold af arkæologer nu datoen for den første brug af stålredskaber i Europa tilbage.

Ved at nærstudere gamle stenrelieffer og foretage metallurgiske prøver af en hidtil overset mejsel fra bronzealderen, har arkæologerne fundet bevis for, at smede i det sydlige Portugal allerede var i stand til at arbejde i stål omkring år 900 f.Kr. Det er 100 år tidligere end hidtidige eksempler på stålproduktion i Europa, lige inden bronzealderen traditionelt set slutter på den Iberiske Halvø, og hele 1.000 år før romerne masseproducerede stål.

Stål i bronzealderen

Arkæologerne testede deres teori ved at hugge i silikatkvarts med et redskab lavet i rent jern (øverst) og et lavet med den fundne stålblanding (nederst). Kun stålet kunne skabe mønstre i kvartsen.

© Ralph Araque Gonzalez & Pedro Baptista

Kulstof gjorde metallet stærkere

2900 år gamle stenrelieffer hugget i silikatkvarts bragte arkæologerne på sporet af stålredskaberne.

“Det er en ekstrem hård sten, som ikke kan bearbejdes med bronze- eller stenredskaber”, forklarer Ralph Araque Gonzalez, arkæolog ved Universitetet i Freiburg.

De testede derfor en 2900 år gammel mejsel fra Portugal og opdagede, at der var mere end 0,3 pct. kulstof (karbon) i metallet, nok til at det kunne karakteriseres som stål. Stål er en legering bestående af jern og andre grundstoffer såsom karbon, hvilket gør metallet langt stærkere end traditionelt jern.

Forskerne understreger, at tidspunktet, samt tegn på at stålet er skabt lokalt, peger i retning af, at de lokale kulturer i området selv har opfundet denne form for stål, og at den altså ikke er et produkt af senere migration eller kolonisering.

Mejsel Portugal

Stålmajslen måler 18 cm og blev fundet i udgravningstedet Rocha do Vigio, i den portugisiske region Alentejo.

© Ralph Araque Gonzalez