Shutterstock

Forsker: Aber lærte også at tæmme ilden

Sydafrikansk forsker mener at have fundet bevis for, at fjern slægtning kom Homo sapiens i forkøbet.

Dybt inde i et grottesystem har den sydafrikanske palæoantropolog Lee Berger gjort et fund, der ifølge ham vil føre til en fuldkommen omskrivning af menneskehedens historie.

I en pressemeddelelse forklarer Berger, hvordan han 30-40 meter under jordens overflade har fundet spor efter brugen af ild.

Ifølge Berger, var det ikke forfædrene til det moderne menneske, Homo sapiens, der havde tæmmet ilden. I stedet blev sod i loftet og forbrændte dyreknogler fundet i en del af Sydafrikas Rising Star Cave, der er spækket med skeletter af Homo naledi – en mere abelignende fætter til Homo sapiens.

Sådan kan Homo naledi have set ud, mener eksperter.

© Cicero Moraes

Teorien møder kraftig kritik

For 230.000 år siden levede de nu uddøde Homo naledier i Afrika side om side med Homo sapiens, der er moderne menneskers forfædre. Homo naledi var ca. 144 cm høje, vejede blot 40 kg og havde en kraniestørrelse som chimpanser.

Berger er især imponeret over, at en Homo naledi, der havde et hjerne, der blot var 1/3 så stor som menneskers, var i stand til at finde vej og leve dybt nede i grottesystemet - ved at bruge fakler og bål.

Bergers teori er kontroversiel og er da også allerede blevet mødt med kritik af andre forskere, fordi sydafrikaneren ikke først har publiceret den i et fagfællebedømt tidsskrift.