SeM/Getty Images
Fallschirmjäger units made the first airborne invasion when invading Denmark.

Hvem brugte først faldskærmstropper i krig?

Allerede under 1. verdenskrig var der planer om at indsætte faldskærmstropper, men krigen sluttede inden operationen kunne føres ud i livet.

Allerede under 1. verdenskrig overvejede det amerikanske luftvåben at bruge faldskærme til at indsætte grupper af soldater bag fjendens linjer.

Planen forblev dog blot en plan, da krigen sluttede, før missionen kunne blive ført ud i livet.

I stedet blev tyskerne de første til at bruge faldskærmstropper i krigstid.

Manden bag idéen var Luftwaffe-chefen Hermann Göring. Han havde i 1930’erne overværet en militærøvelse med faldskærmssoldater i Sovjetunionen og så straks et stort potentiale i brugen af luftbårne tropper.

Den første enhed af Fallschirmjäger blev etableret i 1935 og lagt under luftvåbnet, som stod for rekrutteringen og træningen af soldaterne.

Den første tyske operation, som involverede lufttropper, fandt sted den 9. april 1940.

Under invasionen af Danmark blev faldskærmstropper kl. 05:15 smidt ned over Masnedøfortet ved Vordingborg. Ca. en time og et kvarter blev senere det Aalborgs tur, da faldskærmstropper indtog byens lufthavn og nærliggende broer.

Senere i krigen brugte tyskerne også tropperne i stort antal under invasionerne af Norge, Holland og Frankrig.

De første allierede faldskærmstropper under 2. verdenskrig blev indsat af Sovjetunionen i februar 1942 nær den russiske by Vjazma, der var besat af tyskerne.