Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem opfandt motorsaven?

Motorsavens forgænger – kædesaven – blev egentligt opfundet til at redde liv på operationsbordet. Først da motoren kom til, fik saven fik sin faste plads i skovhuggerens værktøjskasse.

Sabine Salfer/Look and Learn

Det første patent for en “uendelig kæ­de­sav” blev givet i januar 1905. Ifølge patentansøgningen var formålet med opfindelsen at fremstil­le et instrument til at fælde store træer med.

Tanken om en hurtig sav med kædedrevne tænder var dog langtfra ny, omend formålet var markant anderledes, da de skotske læger John Aitken og James Jeffray skabte en kæ­de­sav sidst i 1700-tallet.

Datidens kirurgiske indgreb skulle foregå i en fart, hvis ikke den u­­be­­dø­ve­de patient skulle forbløde, og derfor havde lægerne brug for et redskab til hurtigt at skære igennem kød og knogler med.

Ifølge lægerne efterlod deres hånddrevne kædesav et mindre sår og beskyttede ner­ver­ne bedre end en traditionel knoglesav.

Kædesaven hjalp babyer til verden

Kædesaven kom dog først rigtigt til sin ret under fødsler. I en tid, hvor kejsersnit endnu ikke var almindeligt, kunne en besværlig fødsel forvandle sig til en tragedie, hvis barnet vendte forkert eller sad fast.

Løsningen var en sym­­fy­­seo­to­mi, hvor lægen skar igennem den brusk, der samler skambenet, for at udvide kvindens bækken. En kniv var ikke effektiv nok, mente læ­­ger­ne, der tyede til kædesaven, som de anså for at være et mere ef­­fek­tivt og humant redskab.

Den kirurgiske kædesav gik ud af brug sidst i 1800-tallet, hvor nye me­­di­­cin­ske fremskridt øgede kvindernes mu­­­lig­­hed for at overleve kejsersnit.

I stedet blev idéen om en stærk kædesav samlet op af driftige skovhuggere, som forsynede saven med en kraftig motor, så saven nu kunne fræse sig gen­­nem tykke træstammer i stedet for det kvindelige underliv.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul