Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem opfandt solbrillerne?

I 1100-tallets Kina brugte dommerne fx solbriller til at skjule deres følelser, så de kunne forblive helt upartiske under retssagerne.

Shutterstock

Det første eksempel på en solbrille blev sandsynligvis opfundet af inuitterne i Nordamerika eller det nordlige Asien for omkring 4.000 år siden.

I det sneklædte landskab var blændende genskær ofte et problem for inuitternes jægere. I værste fald betød sneblindheden nemlig, at de ikke var i stand til at skaffe føde.

Løs­ningen var en øjenbeskytter af træ eller ben med en meget smal sprække i.

Under jagt bruger inuitterne stadig snebriller, som stort set er identiske med deres forfædres.

© Julian Idrobo

I 1100-tallet sad kinesiske dommere med øjnene skjult bag mørke briller.

Vidnerne måtte ikke kunne aflæse ­dommernes følelser og tilpasse deres udsagn efter dem. Brilleglasset var lavet af tyndtsleben brun kvarts.

I 1913 opfandt fysikeren William Crookes de første egentlige briller, der blokerede ultravioletlys, og i starten af 1920’erne begyndte de mørke briller at komme på mode, da stumfilmstjerner brugte dem til at beskytte øjnene med mod det stærke lys i studierne.

VIDEO – Se de sidste 100 års solbrillemode her:

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul