Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem red først på hest med stigbøjler?

I løbet af 700-tallet spredte stigbøjlen og dermed grundlaget for kavaleri sig til hele Europa fra Asien, hvor den smarte metode til at forbedre rytterens balance havde været kendt i århundreder.

William H. Riggs

Stigbøjlen regnes for at være en af de vigtigste opfindelser i menneskets historie og ændrede grundlæggende den måde, hvorpå krig bliver udkæmpet.

Med fødderne solidt plantet i en stigbøjle kunne rytterne holde balancen langt bedre på hesteryg og lægge mere kraft i deres angreb på slag­marken uden at falde af hesten.

Stigbøjlen kom til Europa i den tidlige middelalder, og arkæologer har fundet stigbøjler i grave i Ungarn, som stammer fra omkring 600-tallet.

Formentlig blev rideredskabet bragt til Europa af det eurasiske nomadefolk avarerne, der slog sig ned i området omkring vore dages Ungarn.

  • 3500 f.Kr.:

    Hesten bliver domesticeret i nutidens Kasakhstan.

  • 700 f.Kr.:

    Assyrerne sætter de førs­te sadler på heste. Sadlen består af tykke, forede tæpper.

  • 200 f.Kr.:

    Inderne bruger et reb med løkker i hver ende til at ride. ­Løkkerne har kun plads til storetåen.

Nomadefolket havde sandsynligvis fået stigbøjlen fra Kina, hvor den blev udviklet af Jin-dynastiet i 200-400-tallet og derefter spredte sig til resten af Asien.

Den første skriftlige kilde i Europa, som refererer til stigbøjler, er krigshåndbogen Strategikon, der bliver tilskrevet den byzantinske kejser Maurikios (539-602).

I værket beskriver forfatteren det kejserlige kavaleris udstyr og fortæller, at sadlerne bør have “to trin af jern”.

Ifølge historikeren George T. Dennis viser det ­faktum, at byzantinerne endnu ikke havde et rigtigt ord for stigbøjler, at udstyret netop måtte være ankommet til Det Byzantinske Rige.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul