Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor begyndte industrialiseringen?

Med industrialiseringen dukkede også de første store fabrikker op, og snart var verden forandret for altid.

Shutterstock

Den industrielle revolution opstod i England i anden halvdel af 1700-tallet, hvor en række teknologiske landvindinger gjorde det muligt at effektivisere og skrue op for produktionen i bl.a. landbruget og tekstilindustrien.

Blandt tidens store opfindelser var spindemaskinen og vævemaskinen, som sikrede englænderne en solid førerposition blandt Europas tekstilproducerende lande.

Besøg et spinderi fra dengang, hvor børn risikerede at dø på arbejdet:

Samtidig gav den nyudviklede dampmotor nye, uanede muligheder på transportområdet med dampdrevne skibe og lokomotiver, som nu kunne flytte varer og gods hurtigere end nogensinde før.

Desuden gav dampmotoren mulighed for at bygge store maskiner, som gjorde menneskelig muskelkraft så godt som overflødig.

Industrialisering og markedsøkonomi gik hånd i hånd

Samtidig med de teknologiske milepæle udgav den britiske økonom Adam Smith i 1776 bogen “Nationernes velstand”, som ændrede den økonomiske tænkning i Storbritannien. Smith var fortaler for en samfundsøkonomi, hvor markedskræfter og konkurrence var drivkræfterne.

Den teori blev en af hjørnestenene i britisk nationaløkonomi og gav de innovative briter en stor fordel over for de mere konservative økonomier i resten af Europa, som var stramt reguleret.

Fra De Britiske Øer blæste industrialiseringens vinde i begyndelsen af 1800-tallet ind over det kontinentale Europa, hvor først Belgien og dernæst Frankrig og de tyske stater fulgte trop.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul