Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Opfindelser

Hvor gammel er musketten?

Hvornår begyndte man at bruge musketter i Europa?

Musketten blev taget i brug af spanske styrker omkring 1520. Våbnet adskilte sig fra den tidligere arkebuse ved at være kraftigere og så tung, at det måtte støttes i en musket­gaffel under skydning.

Ligesom arkebusen blev musketten i sin oprindelige form affyret med en glødende lunte, som sad fast på en hane. Når skytten trykkede på aftrækkeren, slog hanen gløden ned i fængkrudtet, som var hældt ud i et lille hul ved siden af løbet. Dette antændte krudtladningen inde i løbet, som skød kuglen af sted mod målet.

Teknikken var en stor forbedring i forhold til 1400-tallets håndkanoner. Her måtte skytten holde våbnet med den ene hånd, mens han stak lunten ned til fængkrudtet med den anden. Samtidig skulle han forsøge at sigte, og resultatet var en meget ringe præcision.

Musketten var både længere og havde en større kaliber end arkebusen, som den afløste.

I slutningen af 1600-tallet fik musketten en såkaldt flintelås. I stedet for lunten havde hanen et stykke flint. Ved affyringen slog det en gnist, som antændte fængkrudtet.

I midten af 1800-tallet erstattede en knaldhætte flinten. Men få årtier senere blev musketten helt udfaset til fordel for det bagladede gevær. Her foregik hele affyringsprocessen inde i våbnet.

Instruktion til musketladning anno 1607: 1) Lidt krudt hældes i fænghullet. 2) Krudt og kugle trykkes ned med ladestokken. 3) Den tændte lunte sættes fast på hanen. 4) Våbnet placeres i musket-gaflen og affyres.

Læs også:

Opfindelser

Harmonikaen revolutionerede folkemusikken

2 minutter
world's oldest wheel slovenia
Opfindelser

Hvor gammelt er hjulet?

1 minut
Opfindelser

Læbestiften er 5.000 år gammel

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul