Hvor gammel er musketten?

Hvornår begyndte man at bruge musketter i Europa?

Musketten blev taget i brug af spanske styrker omkring 1520. Våbnet adskilte sig fra den tidligere arkebuse ved at være kraftigere og så tung, at det måtte støttes i en musket­gaffel under skydning.

Ligesom arkebusen blev musketten i sin oprindelige form affyret med en glødende lunte, som sad fast på en hane. Når skytten trykkede på aftrækkeren, slog hanen gløden ned i fængkrudtet, som var hældt ud i et lille hul ved siden af løbet. Dette antændte krudtladningen inde i løbet, som skød kuglen af sted mod målet.

Teknikken var en stor forbedring i forhold til 1400-tallets håndkanoner. Her måtte skytten holde våbnet med den ene hånd, mens han stak lunten ned til fængkrudtet med den anden. Samtidig skulle han forsøge at sigte, og resultatet var en meget ringe præcision.

Musketten var både længere og havde en større kaliber end arkebusen, som den afløste.

I slutningen af 1600-tallet fik musketten en såkaldt flintelås. I stedet for lunten havde hanen et stykke flint. Ved affyringen slog det en gnist, som antændte fængkrudtet.

I midten af 1800-tallet erstattede en knaldhætte flinten. Men få årtier senere blev musketten helt udfaset til fordel for det bagladede gevær. Her foregik hele affyringsprocessen inde i våbnet.

Instruktion til musketladning anno 1607: 1) Lidt krudt hældes i fænghullet. 2) Krudt og kugle trykkes ned med ladestokken. 3) Den tændte lunte sættes fast på hanen. 4) Våbnet placeres i musket-gaflen og affyres.