Hvornår fik rutsjebaner loop?

Hvilken rutsjebane med loop var den første?

Passagererne kørte angiveligt 160 km/t. i rutsjebanen Grand Centrifugal Railway.

Første rutsjebane med loop var i London

I 1842 var en af de største attraktioner i London den såkaldte Grand Centrifugal Railway – en rutsjebane med loop og den første af sin art. Banen målte lidt over 60 m, og en gang i timen satte en passager sig op i vognen og kørte gennem loopet med en hastighed, der angiveligt var i nærheden af 160 km/t.

Paris fik den første permanente rutsjebane med loop

Den første permanente rutsjebane med loop stod klar i 1846 i Frascati-haven i Paris. Spiralen i den franske rutsjebane var dobbelt så stor som den engelske og målte knap fire meter i højden.

Rutsjebaner prøvekørt mange gange

Folk var meget skeptiske omkring sikkerheden på de nye baner, og de blev derfor prøvekørt på alle tænkelige måder – både med sandsække og aber som passagerer. Den franske avis Journal du Havre rapporterede i august 1846, da en testperson skulle prøvekøre banen.

"Den høje fart, hvormed vognen kørte ind i loopet, blev især bemærket”, skrev avisen: “Han (testpersonen, red.) havde ingen problemer med at trække vejret og oplevede en så dejlig følelse, at han straks ville prøve igen".

Første uheld med loop i 1865

Det ændrede dog ikke på folks opfattelse af sikkerheden, og i 1865 gik loop af mode efter et uheld. Først i 1970'erne begyndte forlystelsesparker at bygge rutsjebaner med loop i stor stil igen.