Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår kukkede det første kukur?

Kukuret er i dag et kulturelt ikon for den tysktalende verden, men hvor længe har de sirligt udskårne ure givet lyd fra sig?

Shutterstock

Historikerne er ikke helt enige om kukurets ophav, men meget tyder på, at det spøjse ur først begyndte at tikke i 1600-tallets Tyskland.

Traditionelt er uret ellers blevet tilskrevet den tyske urmager Franz Anton Ketterer, som efter sigende skal have skabt det første kukur i 1730’erne i den sydtyske landsby Schönwald.

Nuti­dige eksperter støtter dog ikke denne teori og påpeger, at primitive kukure allerede blev lavet af skovhuggere i samme område omtrent 100 år før Ketterers opfindelse.

Siden er kukure blevet lavet i et væld af forskellige former, men to modeller skiller sig ud fra mængden og dominerer markedet.

Den ene – Bahnhäusleuhr – ligner et lille, dekoreret hus, mens den anden mere traditionelle, Jagdstück, har sirligt håndudskårne naturscener. Typisk for begge modeller er dog, at en lille fugl springer frem ved hvert klokkeslag og kukker højt. I de traditionelle ure bliver kuk-lyden frembragt af et system af bælge, som presser luft igennem to træfløjter.

Midt i 1800-tallet nåede kukurets ry omsider ud af de sydtyske skove, og det ikoniske ur blev eksporteret i stor stil til resten af verden.

HISTORISKE URE:

  • Soluret blev brugt i Egypten i år 1500 f.Kr., viser arkæologiske fund, men uret er formentlig meget ældre.
  • Timeglasset dukkede op i Europa i 800-tallet og var en videreudvikling af vanduret, der er kendt fra oldtiden.
  • Armbåndsuret blev populært under 1. verdenskrig, hvor soldater i skyttegravene havde brug for et praktisk ur.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul