Lampehandler tog verdens første selfie
Selfiet er langt fra en ny opfindelse. Allerede i 1839 tog en amerikansk lampehandler verdens første selvportræt.

Selfie blev til på gaden i Philadelphia
Verdens første selfie blev taget i efteråret 1839 af amatør-kemikeren Robert Cornelius foran hans fars lampeforretning i Philadelphia. Den fototeknik, som Cornelius brugte til at tage det banebrydende billede – daguerrotypiet – var blevet offentliggjort blot få måneder forinden af den franske maler og opfinder Louis Daguerre.
Bestilling gav interesse for fotografiet
Cornelius arbejdede i sin fars lampeforretning i Philadelphia og havde fra en meget tidlig alder en stor interesse for kemi. Interessen blev kun større, da opfinderen Joseph Saxton i 1839 bad ham lave en lysfølsom sølvplade, der kunne bruges til at tage fotografier.
Selvportræt krævede stor tålmodighed
Opgaven gav Cornelius lyst til selv at eksperimentere med den nye teknologi, og med sit eget kamera videreudviklede han teknikken. Billedet af ham selv blev hans første resultat og blev dermed også historiens første selvportræt.
På dette tidspunkt kunne eksponeringstiden vare helt op til 15 minutter, og derfor gjaldt det om at stå helt stille, imens billedet blev taget.
Cornelius blev atter lampehandler
Successen fik Cornelius til at åbne to af verdens tidligste fotografstudier i USA mellem 1841-43. Men som konkurrencen voksede, i takt med at der kom flere studier til, valgte Cornelius at stoppe sin karriere som fotograf, og han valgte i stedet at vende tilbage til familiens lampeforretning.