Ny dykkerdragt skal finde oldtidscomputer

Verdens mest avancerede dykkerudstyr bliver netop nu gjort klar til at søge efter verdens ældste computer på havbunden.

Exosuit skal finde computere på vrag

I år 1900 fandt svampedykkere et skibsvrag fra romersk tid ud for den græske ø Antikhytera. I vraget lå en gådefuld, tandhjulsdreven mekanisme, som viste sig at være verdens ældste, analoge computer. Nu vil et forskerhold ned til det 2.000 år gamle vrag igen for at undersøge, om skibet havde andre, lignende mekanismer om bord. Dele af vraget ligger imidlertid på 120 m vand. Derfor vil holdet bruge verdens mest avancerede dykkerdragt – Exosuit.

Exosuit er basalt set en bærbar ubåd. Trykket i dragten er ikke anderledes end at være ude i den friske luft, forklarer dykkerspecialisten Phil Short til newscientist.com. Han er en af de dykkere, som skal med på ekspeditionen.

Vrag fra oldtiden gemmer på hemmeligheder


Short og resten af holdet er overbevist om, at vraget gemmer flere hemmeligheder. En forundersøgelse sidste år afslørede, at dele af lasten fortsat ligger spredt ud over havbunden, og at et andet, hidtil ukendt skibsvrag ligger i nærheden. Hvis holdet finder en ny oldtids-mekanisme eller bare flere dele af den gamle, kan det hjælpe forskerne med at finde ud af præcist, hvordan den fungerede.

Med almindeligt udstyr kan dykkere højst arbejde få minutter nede ved Antikhytera-vraget.

Måske er du interesseret i...

Læs også