Nysgerrig hollænder revolutionerede astronomien
To små drenge, en tilfældig observation og en nysgerrig brilleoptiker blev starten på en revolutionerende opfindelse, der fik uanede konsekvenser for en af historiens ældste videnskaber - astronomien.

Gennem tiden har kikkerten haft mange funktioner, og under 2. verdenskrig blev kikkerten flittigt brugt af militært personel såvel som civile, når der skulle spottes luftfartøjer.
Siden tidernes morgen har alle større civilisationer spekuleret over himlens astronomiske fænomener, og for flere religionener blev solen, månen, stjernerne og planeterne et essentielt omdrejningspunkt. Fx indstiftede Lakota-indianerfolket i Nordamerika en række rituelle traditioner, hvor især soldansen er blevet kendt.
Af samme årsag regnes astronomien som en af de ældste videnskaber, men astronomien, som vi kender den i dag, blev for alvor en realitet, da en nysgerrig hollænder fik en ide.
Tre hollændere fik samme fikse ide
Tre forskellige hollændere opfandt kikkerten uafhængigt af hinanden i 1608. En af dem var brillemageren Hans Lippershey, der kom først med sin patentansøgning.
Der eksisterer flere teorier om, hvordan Lippershey fik ideen. Ifølge den mest udbredte teori så han et par drenge sætte to linser i forlængelse, hvorefter en fjern vejrhane forekom at være tæt på.
Hollandske kikkerter, der kunne forstørre tre gange, blev en eftertragtet vare.