Getty Images

Samuel Colt opfandt verdens mest kraftfulde sortkrudts-revolver

“Gud skabte mennesket – men Colt gjorde dem lige”. Sådan lød ordsproget i 1800-­­tallets Amerika, efter at Samuel Colt havde opfundet sin tromlerevolver.

Da Colt tog patent på sin opfindelse i 1835, var det under navnet “revolving pistol”, den roterende pistol, hvilket hurtigt blev forkortet til “revolver”.

Coltfabrikkens mest berømte seksløber er Colt 45 fra 1873, også kaldet The Peacemaker, Fredsmageren.

1831

Skibsror giver ideen

Samuel Colt bliver som 17-årig sendt til søs af sin far, og om bord fascineres han af skibs­rorets sindrige konstruktion: “lige meget, hvilken vej roret drejede, kom hvert af egerne direkte på linje med en kobling, der kunne låses og holde roret”.

Han laver en model i træ, og da han kommer i land, overfører han princippet til en helt ny prototype af en pistol, hvor ­“egerne” er kamrene i tromlen.

1835

Patentet afvises

Da Colt i 1832 søger patent på sin revolver, bliver han i første omgang afvist. Designet læner sig for meget op ad den første håndholdte flintelåsrevolver – opfundet 17 år tidligere af amerikaneren Elisha H. Collier – som også har en tromlemekanisme.

Men Colts revolver adskiller sig ved, at alle delene kan laves på maskine og skiftes ud, når de bliver slidt. Colts revolver koster derfor kun 1/3 af Colliers og kan meget nemt repareres.

Efter tre år lykkes det Colt at få patent på sin revolver, og vha. sit anseelige sælgertalent lykkes det ham at få en ordre i land på 75 revolvere til hæren. Desværre kan hans fabrik ikke levere hurtigt nok, så ordren annulleres, og Colt går konkurs.

1846

Den mexicanske krig redder Colt

Lykken vender for Colt, da den mexicansk-amerikanske krig bryder ud i 1846, og han får en ordre på 1100 revolvere til den amerikanske hær.

Soldaterne forsynes med hans nyeste model, den to kg tunge Walker-Colt revolver, som er den mest kraftfulde sortkrudtsrevolver, der nogensinde er fremstillet.

Westernhelte som Wyatt Earp og Bat Masterson havde Peacemakeren som deres mest trofaste ­følgesvend. Og senere berømtheder som Lawrence of Arabia og ­den amerikanske general George Patton gjorde den verdenskendt. Sidstnævnte sås sjældent uden sine to Peacemakers med elfenbensskæfte i et bælte om livet.

© Polfoto/Corbis

1850

Colt spiller lande ud mod hinanden

Omkring 1850 er Europa hærget af revolutioner, krige og våbenkapløb, hvilket den drevne Colt kynisk udnytter. Han lader ét land ­vide, at dets fjender netop har afgivet en ordre på Colt-revolvere. Af frygt for at sakke bagud i våbenkapløbet føler de andre lande sig tvunget til at købe.

I løbet af få år sælger Colt over 250.000 “Colt 1851 Navy revolvere”. Og efterfølgeren, “Colt Army Model 1860”, produceres i over 200.000 eksemplarer.

I 1861 træder han ind som frivillig på Nordstaternes side i den amerikanske borgerkrig med rang af oberst, men hans kom­pagni kommer aldrig i kamp. Året efter dør Samuel Colt.