Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samuel Colt opfandt verdens mest kraftfulde sortkrudts-revolver

“Gud skabte mennesket – men Colt gjorde dem lige”. Sådan lød ordsproget i 1800-­­tallets Amerika, efter at Samuel Colt havde opfundet sin tromlerevolver.

Getty Images

Da Colt tog patent på sin opfindelse i 1835, var det under navnet “revolving pistol”, den roterende pistol, hvilket hurtigt blev forkortet til “revolver”.

Coltfabrikkens mest berømte seksløber er Colt 45 fra 1873, også kaldet The Peacemaker, Fredsmageren.

 • 1831

  Skibsror giver ideen

  Samuel Colt bliver som 17-årig sendt til søs af sin far, og om bord fascineres han af skibs­rorets sindrige konstruktion: “lige meget, hvilken vej roret drejede, kom hvert af egerne direkte på linje med en kobling, der kunne låses og holde roret”.

  Han laver en model i træ, og da han kommer i land, overfører han princippet til en helt ny prototype af en pistol, hvor ­“egerne” er kamrene i tromlen.

 • 1835

  Patentet afvises

  Da Colt i 1832 søger patent på sin revolver, bliver han i første omgang afvist. Designet læner sig for meget op ad den første håndholdte flintelåsrevolver – opfundet 17 år tidligere af amerikaneren Elisha H. Collier – som også har en tromlemekanisme.

  Men Colts revolver adskiller sig ved, at alle delene kan laves på maskine og skiftes ud, når de bliver slidt. Colts revolver koster derfor kun 1/3 af Colliers og kan meget nemt repareres.

  Efter tre år lykkes det Colt at få patent på sin revolver, og vha. sit anseelige sælgertalent lykkes det ham at få en ordre i land på 75 revolvere til hæren. Desværre kan hans fabrik ikke levere hurtigt nok, så ordren annulleres, og Colt går konkurs.

 • 1846

  Den mexicanske krig redder Colt

  Lykken vender for Colt, da den mexicansk-amerikanske krig bryder ud i 1846, og han får en ordre på 1100 revolvere til den amerikanske hær.

  Soldaterne forsynes med hans nyeste model, den to kg tunge Walker-Colt revolver, som er den mest kraftfulde sortkrudtsrevolver, der nogensinde er fremstillet.

Westernhelte som Wyatt Earp og Bat Masterson havde Peacemakeren som deres mest trofaste ­følgesvend. Og senere berømtheder som Lawrence of Arabia og ­den amerikanske general George Patton gjorde den verdenskendt. Sidstnævnte sås sjældent uden sine to Peacemakers med elfenbensskæfte i et bælte om livet.

© Polfoto/Corbis

 • 1850

  Colt spiller lande ud mod hinanden

  Omkring 1850 er Europa hærget af revolutioner, krige og våbenkapløb, hvilket den drevne Colt kynisk udnytter. Han lader ét land ­vide, at dets fjender netop har afgivet en ordre på Colt-revolvere. Af frygt for at sakke bagud i våbenkapløbet føler de andre lande sig tvunget til at købe.

  I løbet af få år sælger Colt over 250.000 “Colt 1851 Navy revolvere”. Og efterfølgeren, “Colt Army Model 1860”, produceres i over 200.000 eksemplarer.

  I 1861 træder han ind som frivillig på Nordstaternes side i den amerikanske borgerkrig med rang af oberst, men hans kom­pagni kommer aldrig i kamp. Året efter dør Samuel Colt.

Læs også:

Opfindelser

Hvem red først på hest med stigbøjler?

2 minutter
Våben

Pistoler og revolvere gennem tiden

5 minutter
Opfindelser

Kongen gjorde paraplyen moderne

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul