Skrivebordets historie: Fra det tunge og pompøse til det elektriske

I dag vrimler vores arbejdspladser såvel som hjemmekontorer med dem: Skrivebordene. Ja, verden er fuld af dem i en grad, hvor vi måske knap nok bemærker dem. Men hvad er egentlig det arbejdsomme bords historie?

© depositphotos

Det kan godt være, at vi ikke skriver så mange håndskrevne breve, som vi gjorde engang. Men det betyder ikke, at skrivebordet har mistet dets funktion. I vores digitale tidsalder laver vi nemlig masser af computerarbejde, og meget af det forudsætter et skrivebord.

Det er imidlertid et vidt begreb, for skriveborde findes i retro såvel som hypermoderne hæve sænke-udgaver. Det kan tilskrives bordets lange og foranderlige historie.

Dagens skrivebord er elektrisk

Man kunne måske forestille sig, at et gammelt møbel som skrivebordet på et tidspunkt ville gå af mode. Men faktisk er det modsatte tilfældet, eftersom vi i dag arbejder ved computeren i så vidt et omfang, som vi gør.

Det betyder også, at elektriske og ergonomiske hæve sænkebord i flere størrelser og formater befolker markedet og de danske (hjemme)arbejdspladser. Elektriske hæve sænkeborde kan siges at være det nyeste skud på stammen, når det kommer til skriveborde.

I slutningen af 1998 så det første elektriske hæve sænkebord dagens lys, og det var lidt af en revolution inden for kontormøbler. Ikke mindst fordi det gjorde det muligt at arbejde langt mere ergonomisk og skånsomt, da en del af arbejdet nu kunne foretages stående.

Indret et topmoderne hjemmekontor med hæve sænkebord

Hvis du står og skal indrette et topmoderne hjemmekontor, kan du med fordel overveje et hæve sænkebord. Hos en forhandler som AJ Produkter kan du købe en række forskellige modeller lige fra de billige til de eksklusive og avancerede, og i et hav af størrelser - heriblandt 120 x 75 centimeter, 160 x 120 centimeter og 180 x 180 centimeter. Hvad end hæve sænkebordet skal være lille eller stort, dyrt eller billigt, kan du altså finde et produkt, der passer til dig.

Oprindeligt et specialbord fra rokokotiden

Ifølge Den Store Danske blev skrivebordet udviklet i rokokoen. Det var et af de mange specialborde, der blev udviklet i denne tid, og som blandt andet også talte spilleborde, natborde og toiletborde.

Går vi lidt frem i tiden, til 1800-tallet, ser man tydeligt, at skrivebordene nu blev udviklet til mænd. Det var nemlig mændene, der stod for arbejdet og pengene, og skrivebordene var til, for at de kunne sidde og ordne vigtige dokumenter. Skrivebordene fra denne tid er således også traditionelt maskulint udformet i en tung, mørk og pompøs stil.

Stilen blev dog lettere i midten af 1900-tallet, hvor også kvinder og teenagere indfandt sig ved bordet. I 1950’erne og 1960’erne blev skrivebordet nemlig et møbel for hele familien. Dog tegnede arkitekterne som oftest enten dame- eller herreborde, hvor førstnævnte var mindre, lysere og mere enkelt end sidstnævnte.

Praktik og ergonomi er alfa og omega i dag

De skriveborde, der fremstilles i dag, er sjældent tunge og pompøse, som det var tilfældet for mange af 1800-tallets. Derimod er det praktik og ergonomi, der er i højsædet. Man skal kunne sidde på mange forskellige måder ved bordet, og det skal gerne kunne hæves og sænkes, så man også kan stå ved det. Det giver de mest ergonomiske forudsætninger for at arbejde ved bordet.