Alt er altid blevet håndsyet. Da de første Singer-symaskiner blev sat i produktion i 1851, forbød Henry Poole dem i sit skrædderi.

Smoking - Hvem opfandt smokingen?

Den første smoking-jakke blev bestilt af Prinsen af Wales hos Saville Rows dygtigste skrædder

3. oktober 2013 af Tonny Vorm

Den amerikanske smoking

Den amerikanske version af smokingen, tuxedoen, blev første gang båret af den 22-årige tobaksarving Grisworld Lorrilard og hans venner i New Yorks Tuxedo Club i oktober 1886. Historien om, hvornår dinner jacket’en, smoking-jakken, første gang blev båret, er der flere versioner af.

Smoking-jakke til fest

En version lyder på, at en James Brown Potter fra New York viste sig i den i the Tuxedo Club ved nævnte lejlighed, mens en anden lyder på, at en Evander Berry Wall havde den på tre måneder tidligere ved et festligt arrangement i Saratoga. Andre kilder hævder, at engelske lord Dupin i samme periode blev set iført en dinner jacket i Europa. Under alle omstændigheder var Lorrilard, Wall og Lord Dupin alle kunder hos Henry Poole & Co.

Prinsen bestilte den første smoking-jakke

Den fjerde, James Brown Potter, var en af prinsen af Wales’ venner, og allerede i 1865 havde prinsen hos Henry Poole bestilt en jakke, han kunne slappe af i efter de royale pligter og inden middag. Potter bestilte en magen til hos Henry Poole, der efter alt at dømme fandt på den afslappede herrejakke, der udviklede sig til den formelle smoking.

Download hele artiklen om Savile Rows første skrædder, Henry Poole, fra Historie nr. 15/2013

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også