Værktøjskassens historie startede med hammeren
I dag er det svært at forestille sig at komme i mål med selv de mindste gør-det-selv-projekter uden en boremaskine. Men der var engang, hvor værktøjskassen ikke var udstyret med andet end en hammer - ja, faktisk var der ikke engang nogen værktøjskasse.

Værktøj har en lang og fascinerende historie. Til grund for vores moderne maskiner som boremaskinen og den elektriske sav ligger der nemlig en lang række langt mere primitive værktøjer. Det allerførste var hammeren, som faktisk ikke har ændret sig synderligt, siden den første gang så dagens lys.
Fortidens VS nutidens værktøjskasse
I 2023 er de fleste værktøjskasser udstyret med skrue- og boremaskine. Dette udstyr er helt essentielt i forbindelse med en række forskellige opgaver. Eksempelvis bliver det langt nemmere at hænge et billede op, montere en hylde på væggen, opsætte en loftslampe og samle diverse møbler med disse stykker værktøj. Ikke mindst er de ganske uundværlige, når man flytter til en ny bolig.
Boremaskiner og skruemaskiner er således blandt det værktøj, vi regner for helt basalt i dag. Ikke desto mindre har vi som regel flere, og mere avancerede, redskaber i værktøjskassen også. En multicutter er helt genial, når der skal foretages små reparationer, eller hvis der skal laves præcise huller i alt fra træ til gips. Samtidig giver dens multifunktionalitet mulighed for at ordne en række andre opgaver, hvorfor det som regel er en super investering.
I dag er værktøjskassen en investering
Værktøjskassen og dens objekter ses generelt som lidt af en investering for mange moderne mennesker. Redskaberne giver os mulighed for at forvandle gamle loppefund til fantastiske nye genstande, for ikke at tale om at bygge konstruktioner fra bunden. Derfor fylder vi kassen med alt fra hammer til sømpistol af prominente mærker som Milwaukee, Makita, Festool, Dewalt og Bosch. Det er altså en mærkbar udvikling fra dengang, hvor værktøjskassen bestod af en sten.
Hammeren er 2,4 millioner år gammel
Hammeren kan siges at være en intet mindre end 2,4 millioner år gammel opfindelse. Allerede dengang var vores forfædre nemlig smarte nok til at udnytte sten til at hamre med. Siden da har hammeren selvfølgelig gennemgået en vidtrækkende udvikling for at blive til dét stykke værktøj, vi kender i dag.
For omkring 30.000 år siden blev hammeren således forsynet med en læderrem. På den måde kunne man få mere slagkraft, når man slyngede stenen mod det respektive emne. Lang tid senere fik slaghovedet tilført et træskaft, som blev monteret på stenen med snor eller læderstrimler.
Smede i middelalderen fæstnede slaghovedet med to jernplader på skaftets sider, og siden blev hullet gennem slaghovedet tilføjet. På den måde kunne skaftet sidde bedre fast, og i det hele taget blev redskabet med tiden langt mere effektivt og sikkert at bruge.
Den dag i dag er hammeren stadig et fast indslag i værktøjskassen side om side med nyere opfindelser som boremaskiner og skruemaskiner, multicuttere, sømpistoler og meget mere. Selvom det er en ualmindeligt gammel opfindelse, er den altså langt fra gået af mode.