Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens første jernbane

Verdens ældste jernbane blev bygget i årene omkring 1500. Helt frem til 1910 var det fangerne på fortet eller trækdyr, som sørgede for at toget kunne rulle op og ned ad bjerget.

Shutterstock

Historiens første jernbanekøretøj rullede afsted i den østrigske by Salzburg i årene omkring 1500.

Det lille tog – kaldet Reisszug – blev brugt til at transportere madvarer og byggematerialer op til fæstningen Hohensalzburg, som ligger på et lille bjerg.

Reisszug

 • Længde

  190 m

 • Stigning (maks.)

  67 %

 • Kapacitet

  2.500 kg

 • Topfart

  1,8 km/t.

 • Rejsetid

  5:45 min.

Indtil 1910 blev toget drevet frem manuelt med et kabel, der blev trukket af fangerne på fortet eller trækdyr som okser og heste.

Jernbanen blev bygget af ærkebiskop Leonhard von Keutschach, som slog sig ned i fæstningen og regerede over Salzburg fra 1495 til 1519.

Der var ingen vej op til fortet, så ærkebiskoppen fik jernbanen konstrueret som en tidlig form for elevator, hvor både hjul og skinner var i træ.

Den oprindelige, 190 meter lange jernbane er stadig i drift og bliver især brugt om vinteren, når vejene op ad det stejle bjerg bliver lukket af snefald.

Jernbanen er blevet renoveret flere gange og har bl.a. fået skinner af metal og en elektrisk motor, som nu trækker toget op.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul