Gennem hele livet delte brødrene Lumière de penge, deres opfindelser indbragte, ligeligt imellem sig.

Video: Verdens første spillefilm fra 1895

På fallittens rand kaster brødrene Lumiére sig over en enorm opgave: at skabe verdens første filmapparat. I årevis knokler de op til 16 timer dagligt i en kamp mod tid og konkurrenter. I 1895 byder de indenfor til en ny æra: filmens æra.

16. oktober 2014

28. december 1895 myldrer overraskede franskmænd ud på Paris' gader. På en lokal café har de netop set verdens første rigtige biograffilm, og de kan knap tro deres egne øjne. Billeder, der bevæger sig. Nyheden spreder sig hastigt over Paris, og snart vil alle ind og se spillefilm.

Brødrene Lumiere skaber kortfilm til folket

Bag succéen står de to franske brødre Auguste og Louis Lumière der med deres opfindelse, cinématografen, har skabt en verdenssensation: et kamera der ikke alene kan optage men også afspille levende billeder for et stort publikum.

Deres første forestilling består af små korte klip med titler som 'Arbejderne forlader Lumières fabrik' (46 sekunder), 'Havet' (38 sekunder) og farcen 'Gartneren' (49 sekunder). Men udviklingen af apparatet har ikke været let, og det har taget brødrene Lumière mange års hårdt slid, før de kan invitere pariserne indenfor i deres biograf.


Du kan læse hele historien om Brødrene Lumiéres opfindelse af verdens første filmkamera og spillefilm fra Historie nr. 16/2014 her:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også