Afrikas Stjerne

Den enorme sydafrikanske Cullinan-diamant blev til Afrikas Stjerne.

Den enorme sydafrikanske Cullinan-diamant blev til Afrikas Stjerne.

Boerkrigen førte til diamantfund

Thomas Cullinan havde arbejdet sig op fra murerarbejdsmand til lokal byggematador i den sydafrikanske provins Transvaal, og i 1890erne øjnede han en ny forretningsmulighed. Han havde fundet en lille diamant på en mark, og mente, at kunne regne sig frem til, at regnen havde skyllet den med sig fra et bakkedrag tæt på.

Men ejeren af bakkedraget, Willem Prinsloo, ville ikke sælge. Han havde netop købt farmen for 570 pund, og han var sikker på, at der var guld i undergrunden.

Boerkrigen 1898-1902 ændrede situationen. Willem Prinsloo døde i 1898 og fik aldrig gravet efter guld, og krigen havde bragt hans datter og arving, Maria Prinsloo, på fallittens rand. Hun tog derfor glad imod de 52.000 pund, som Cullinan tilbød hende, og i 1903 begyndte The Premier Diamond Mining Company at arbejde på stedet.

Allerede året efter havde selskabet mere end 2000 ansatte og den 25. januar 1905 fandt en af dem et diamantkrystal på hele 3.106 karat.

Afledningsmanøvre skulle sikre forsendelse

Cullinan-diamanten skulle til London. Det fortælles, at Cullinan fik fremstillet en kopi i glas. Den sendte han med et chartret dampskib som afledningsmanøvre, mens selve stenen blev sendt i en almindelig postpakke. Men dog anbefalet.

Den blev sendt videre til en af de førende eksperter, Asscher i Amsterdam, der efter at have studeret den i et halvt år, skar den op. Det blev til Afrikas Store Stjerne, der med sine 530,2 karat var verdens største, slebne diamant, samt ti andre, der alle er en del af de britiske kronjuveler. Resterne blev til 93 brillanter.