Royal Collection Trust/RCIN 2800269/L'Illustration

Sydafrikaner fandt verdens største diamant

Bare to år efter et landopkøb stod diamantmagnaten Thomas Cullinan med verdenshistoriens største diamant i hånden. Nu skulle den bare sikkert til London.

Boerkrigen førte til diamantfund

Thomas Cullinan havde arbejdet sig op fra murerarbejdsmand til lokal byggematador i den sydafrikanske provins Transvaal, og i 1890erne øjnede han en ny forretningsmulighed. Han havde fundet en lille diamant på en mark, og mente, at kunne regne sig frem til, at regnen havde skyllet den med sig fra et bakkedrag tæt på.

Men ejeren af bakkedraget, Willem Prinsloo, ville ikke sælge. Han havde netop købt farmen for 570 pund, og han var sikker på, at der var guld i undergrunden.

Sir Thomas Cullinan blev senere slået til ridder i 1910.

© Wikimedia

Boerkrigen 1898-1902 ændrede situationen. Willem Prinsloo døde i 1898 og fik aldrig gravet efter guld, og krigen havde bragt hans datter og arving, Maria Prinsloo, på fallittens rand. Hun tog derfor glad imod de 52.000 pund, som Cullinan tilbød hende, og i 1903 begyndte The Premier Diamond Mining Company at arbejde på stedet.

Allerede året efter havde selskabet mere end 2000 ansatte og den 25. januar 1905 fandt en af dem et diamantkrystal på hele 3.106 karat.

Afledningsmanøvre skulle sikre forsendelse

Cullinan-diamanten skulle til London. Det fortælles, at Cullinan fik fremstillet en kopi i glas. Den sendte han med et chartret dampskib som afledningsmanøvre, mens selve stenen blev sendt i en almindelig postpakke. Men dog anbefalet.

Den blev sendt videre til en af de førende eksperter, Asscher i Amsterdam, der efter at have studeret den i et halvt år, skar den op.

Det blev til Afrikas Store Stjerne, der med sine 530,2 karat var verdens største, slebne diamant, samt ti andre, der alle er en del af de britiske kronjuveler. Resterne blev til 93 brillanter.

Fra sten til kronjuvel

© Royal Collection Trust/RCIN 2800269

Diamanten kommer til London

Den 621 gram tunge sten blev først præsenteret til Kong Edvard 7., før den blev sendt videre til Amsterdam.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800275

Asscher kløver diamanten

I Amsterdam studerer diamanteksperten Joseph Asscher længe diamanten, før han kløver den med en særlig kniv. Metoden blev valgt, fordi en sav kunne risikere at bøje under skæringen og give ujævne linjer.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800271

Diamanten bliver til 9

Asschers første kløvning splitter diamanten i to. Herefter splittes de to stykker igen, indtil diamanten bliver til de ni endelige nummererede sten.

© Royal Collection Trust/RCIN 2800279

Diamanterne poleres

Efter kløvningen begynder skærings- og poleringsarbejdet. Det skulle tage tre arbejdere næsten otte måneder med 14-timers arbejdsdage at færdiggøre stenene.

© L'Illustration

Diamanterne bæres

På dette portræt fra 1914 bærer Dronning Mary de største Cullinan-sten i en broche på brystet.