Diamanter: Sådan fik De Beers verdensherredømmet
I løbet af blot 22 år skaber briten Cecil Rhodes mineselskabet De Beers, der kontrollerer al handel med diamanter. Trusler, hemmelige prisaftaler og underbetalte arbejdere baner vejen for hans succes.

20.000 ansatte har De Beers i dag. Firmaet er stadig verdens største diamantproducent.
Som et edderkoppespind hænger hundredvis af lange reb på kryds og tværs ind over De Beers-minen i Sydafrikas indre. I kurve hejses jord og klippestykker fra minens bund op mod overfladen i rebene.
Hvert øjeblik kan et reb knække og sende kurvens indhold ned i hovedet på minearbejderne 50 meter længere nede – med død eller lemlæstelse som resultat.
Nede i minen slider tusindvis af arbejdere i gangene. Med hakker, bor og skovle udhuler de undergrunden i jagten på diamanter. Fortjenesten på de kostbare sten ender sjældent i minearbejdernes egne lommer.
I stedet er formuerne fra verdens største diamantfund ved at gøre en nystiftet virksomhed til en altdominerende gigant.
De Beers hedder firmaet, som ingen midler skyer i jagten på profit. Fra 1880 og 22 år frem opkøber firmaet systematisk jord fra fattige mineejere, truer konkurrenter, snyder med priserne og bliver styrtende rigt på sit verdensomspændende diamantmonopol.