Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koh i Noor-diamanten

Verdens mest berømte diamant blev givet til den engelske dronning Victoria.

Imperiets juvel

Da maharajaen Ranjit Singh lå for døden i Punjab i 1839, bestemte han, at den største af hans diamanter, den berømte Koh i Noor, skulle tilfalde et tempel. Men sådan kom det aldrig til at gå.

Englænderne var ved at sætte sig på landet, og da Punjab i 1849 formelt blev indlemmet i det britiske imperium, besluttede de, at dronning Victoria skulle have diamanten.

Men det gik ikke at forære hende Koh i Noor som gave, for gaver er mellem ligemænd.

Derfor blev det ordnet, at den kun 13 årige maharaja, Duleep Singh, skulle rejse til London og overrække hende den som tegn på hans anerkendelse af den britiske overhøjhed.

Skibet red flere voldsomme storme af på den lange sørejse, og der udbrød kolera i besætningen, men de nåede frem og dronningen fik sin diamant.

Duleep Singh levede frem til sin død i 1893 i engelsk eksil og var kun i Indien på to korte besøg under stort sikkerhedsopbud. Og Koh i Noor befinder sig stadig i England.

Den sidder i den krone, som dronning Elisabeth - The Queen Mother - bar ved særlige lejligheder frem til sin død i 2002.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul