Orlov-diamanten

Den russiske grev Orlovs diamant vandt ikke zarinaens hjerte.

Diamond copy of the famous Orloff diamond from the "Reich der Kristalle" museum in Munich.

Stjal kun det ene øje

Flere berømte diamanters historie fortoner sig i myter. Det fortælles således, at Orlov diamanten (189,62 karat) engang var det ene øje på en religiøs statue i det indiske Srirangam Tempel.

Stedet var omkranset af beskyttende mure, og kristne havde ingen adgang. Men en desertør fra den franske hær konverterede til hinduismen og fik derfor lov til at besøge templet. En nat så han sit snit til at pille statuens ene øje ud og flygte med diamanten.

Købt af russisk greve

Der er historisk dokumentation for at diamanten kom til Europa. Efter flere ejerskifter købte den russiske grev Grigory Grigorievich Orlov den store ædelsten. Han forærede den til prinsesse Sophie Augusta Fredericka af Anhalt-Zerbst, som han forgudede.

Orlovs følelser var dog ikke gengældt, og i 1745 giftede hun sig til anden side og blev til kejserinde Katharina den Store af Rusland.

Diamanten beholdt hun. Hun satte den ind i det russiske imperiums scepter, men hun gav den forsmåede greve en smule oprejsning ved at opkalde diamanten efter ham og forære ham et mindre palads i Sankt Petersborg.

Hvad der er blevet af statuens andet øje vides ikke med sikkerhed, men forskere mener, at Koh i Noor engang kan have haft den funktion.