Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den rå Uncle Sam-diamant før den blev skåret op.

Teknik - Råstoffer

Uncle Sam-diamanten

Fund af kæmpediamant førte til boom i diamant-turisme.

Onkel Sam afværgede en truende konkurs

I 1906 fandt John Wesley Huddleston et par små skinnende sten på sin jord, nær byen Murfreesboro i det vestlige Arkansas, USA. Kassereren i den lokale bank tilbød at købe dem for 50 cent, men Huddleston fik dem undersøgt og fandt, at der var tale om diamanter til en langt større værdi. Han fandt mange flere diamanter, og da naboen også begyndte at finde dem på sin jord spredte rygtet sig hurtigt, og Murfreesboro udviklede sig til en ægte boomtown, fuld af ivrige diamantjægere.

Men efterhånden kom der mere ordnede forhold - tilsyneladende. Jordene blev opkøbt af to selskaber, Arkansas Diamond Mining Company og Ozark Diamond Mines Corporation. Men det gode naboskab gik hurtigt fløjten, for de to selskaber prøvede konstant at chikanere hinanden med sabotage og kostbare sagsanlæg.

Medarbejder gjorde et usædvanligt fund

I 1920erne var begge selskaber på fallittens rand, og Arkansas Diamond Mining Company klarede sig kun ud af en stor gæld på grund af et usædvanligt fund: I 1924 stødte en af medarbejderne, Wesley Oley Basham, på en diamant, der i rå tilstand vejede 40,23 karat - den største, som er fundet i USA.

Diamanten fik navnet Uncle Sam. Det var Bashams daglige øgenavn på sjakket, men at den skal være opkaldt efter ham, er muligvis ikke sandt.

Diamantudgravning for turister

I 1950 kom de to selskaber omsider på talefod. Da havde begge indset at diamantindustrien på stedet var urentabel, så de sluttede sig sammen med det formål at omdanne stedet til turistattraktion. The Crater of Diamonds State Park er i dag et populært udflugtsmål – når man har betalt entre, må man grave så meget man lyster, og det man finder, må man beholde kvit og frit (der bliver i snit fundet to diamanter om dagen).

Læs om diamantparken her

Læs også:

Råstoffer

Diamanter kom først sent til Europa

2 minutter
Råstoffer

Beskidte kneb gav brite monopol på Afrikas diamanter

7 minutter
Råstoffer

Orlov-diamanten

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul