Urin gjorde England til en stormagt
I 1600-tallets England kom urinsølet jord i så høj kurs, at det blev forbudt at fjerne jorden fra stalde for at bruge den som gødning. Jorden var forbeholdt kongens embedsmænd, som drog hærgende gennem landet for at udvinde salpeter til krudt.

Europas kongehuse sad tungt på salpeterproduktionen, så revolutionære, fx under den franske revolution, måtte selv fremstille salpeteren.
I landsbykirken i Chipping Norton i det sydøstlige England er bænkene flået til side, det stampede gulv er brudt op, og bunker af nyopgravet jord gør det umuligt at komme frem.
Sognebørnene kan hverken komme til gudstjeneste eller begrave deres døde.
Året er 1634, og vandalerne er ikke lovløse bøller, men embedsmænd med kongelig beføjelse til at grave efter salpeter.
Og selvom sognebørnene klager, vil de næppe få medhold. De såkaldte petermænd – også kaldet salpetersydere – er nemlig essentielle for krudtproduktionen, og dermed rigets sikkerhed.
Salpeter dannes i jord med et højt indhold af ammoniak – fra fx urin. Vand udvasker salpeteren, så større salpeterforekomster findes kun i jord, der er beskyttet mod regn, fx jordgulve i stalde og dueslag.
Petermændene finder typisk salpeteren ved at smage på jorden.
Også kirker er i høj kurs hos nogle petermænd, bl.a. den forhadte Nicholas Stephens, som leder udgravningen af kirken i Clipping Norton. Han ved, at mange kirker har særlige tissesteder, som giver optimale vilkår for salpeteren.
Inkontinente kirkegængere bidrager ifølge en af Stephens' mænd også til salpeteren – han forsvarer udgravningerne med, at “jorden i kirker er bedst, fordi kvinder tisser i deres sæder, hvilket skaber fremragende salpeter”.