Handout/EPA/Ritzau
Antikythera nyhedsbillede

Dyk ved berømt græsk vrag udløser kritik

Det græske kulturministerium er endt i strid modvind, efter at en græsk rigmand inddirekte har overtaget et stort anlagt projekt, der skal løse gåden om Grækenlands mest berømte oldtidsvrag.

En nylig bjærgningsoperation ved et af oldtidens berømteste vrag har udløst skarp kritik i græske medier. Kritikken er udløst af en pressemeddelelse fra det græske Ministerium for Sport og Kultur i oktober 2019.

Heri hed det, at det var lykkedes marinarkæologer at bjærge en mængde krukker op fra Antikythera-skibet, som gik ned ved øen Antikythera med en rig last af bl.a. statuer omkring år 80 f.Kr.

Meddelelsen udløste overskrifter verden over. Men græske journalister påpeger, at der intet imponerende er ved fundet, da krukker findes ved ethvert vrag fra oldtiden.

Rigmand overtog projektet

De fokuserer i stedet på, at den succesfulde amerikanske arkæolog Brendan Foley, som i årene 2014-2017 sammen med græske arkæologer stod for udforskningen af Antikythera-vraget, blev udelukket fra projektet i 2017.

Angiveligt skyldtes fyringen, at den magtfulde græske skibsreder Laskaridis krævede alle udlændinge ud af projektet og erstattet med et rent græsk hold. Selv om Laskaridis er privatperson, føjede det græske kulturministerium ham.

Læs mere om Antikythera-vraget og dets gådefulde last her:

Fik lov til at udstille fund privat

Kritikerne undrer sig derfor over, hvordan rigmanden kan få lov til at bestemme over udforskningen af Grækenlands mest berømte vrag – et vrag, som tilhører hele den græske nation.

Samtidigt er det kommet frem, at Laskaridis – allerede før udskiftningen af forskerholdet – ved flere lejligheder fik særtilladelse fra det græske kulturministerium til at udstille de nye og spektakulære fund fra vraget i hovedkvarteret for skibsrederens almennyttige fond, selv om det er en privat institution og ikke et offentligt museum.

Antikythera-vraget er et af de mest omdiskuterede vrag fra oldtiden, fordi det var lastet med en enorm last af bl.a. skulpturer samt det, som er blevet kaldt verdens første computer - kendt som Antikythera-mekanismen.