Mike Pitts
Invincible nyhed vrag

Enestående krigsskib afslører sine hemmeligheder

Briterne stjal krigsskibet Invincible fra Frankrig i 1747 og blev så imponerede­ over det, at Englands krigsskibe fremover blev bygget med det som model.

Kæmpestore taljer, kanoner og endda en gulvmoppe, som britiske matroser for over 250 år siden vaskede skibsdækket med. Det er blandt de ca. 2.000 genstande, som arkæologer for nylig har bjærget fra vraget af krigsskibet Invincible.

“Det er nok det bedst bevarede krigsskib fra 1700-tallet i Storbritannien”, forklarer Dan Pascoe fra Bournemouth University, der står for bjærgningen.

Sand bevarede vragdelene

Ifølge arkæologen var det britiske skib fyldt med proviant og udstyr, da det i 1758 ramte en sandbanke ud for Englands kyst i Den Engelske Kanal.

Vraget blev dækket af sand, så skib og udstyr er ekstremt velbevarede: “Vi finder genstandene på deres oprindelige plads, og det fortæller os meget om livet ombord”.

Blandt de personlige kuriøsiteter er en sømands kridtpibe, en officers hårcurler til parykken samt flere flasker – mange med intakt indhold.

Derudover har arkæologerne bjærget skibets seks ton tunge bov, flere kanoner, en kanonport af træ samt reb, som ellers sjældent findes bevaret.

Invincible var spækket med kanoner

Invincible blev bygget i Frankrig i 1744, men briterne erobrede det efter et søslag tre år senere og indså straks, at dets design var revolutionerende.

Det strømlinede skib var med sine 55 m længere end de britiske og kunne laste langt flere kanoner under dæk.

Med 74 kanoner var fartøjet i stand til at affyre en morderisk bredside. Skibstypen blev derfor rygraden i den britiske flåde indtil slaget ved Trafalgar i 1805.

Vraget af Invincible blev fundet i 1979, men kun sparsomt udforsket. Nu har det beskyttende sand imidlertid flyttet sig, og arkæologerne besluttede derfor at hente vragdelene op, inden de går tabt.

Se optagelser af vraget og de mange fundne genstande her: Copyright: Bournemouth University