Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Invincible nyhed vrag

Enestående krigsskib afslører sine hemmeligheder

Briterne stjal krigsskibet Invincible fra Frankrig i 1747 og blev så imponerede­ over det, at Englands krigsskibe fremover blev bygget med det som model.

Mike Pitts

Kæmpestore taljer, kanoner og endda en gulvmoppe, som britiske matroser for over 250 år siden vaskede skibsdækket med. Det er blandt de ca. 2.000 genstande, som arkæologer for nylig har bjærget fra vraget af krigsskibet Invincible.

“Det er nok det bedst bevarede krigsskib fra 1700-tallet i Storbritannien”, forklarer Dan Pascoe fra Bournemouth University, der står for bjærgningen.

Sand bevarede vragdelene

Ifølge arkæologen var det britiske skib fyldt med proviant og udstyr, da det i 1758 ramte en sandbanke ud for Englands kyst i Den Engelske Kanal.

Vraget blev dækket af sand, så skib og udstyr er ekstremt velbevarede: “Vi finder genstandene på deres oprindelige plads, og det fortæller os meget om livet ombord”.

Blandt de personlige kuriøsiteter er en sømands kridtpibe, en officers hårcurler til parykken samt flere flasker – mange med intakt indhold.

Derudover har arkæologerne bjærget skibets seks ton tunge bov, flere kanoner, en kanonport af træ samt reb, som ellers sjældent findes bevaret.

Enestående fund fra vraget

Arkæologerne har bjærget næsten 2.000 genstande fra Invincible.

Invincible var spækket med kanoner

Invincible blev bygget i Frankrig i 1744, men briterne erobrede det efter et søslag tre år senere og indså straks, at dets design var revolutionerende.

Det strømlinede skib var med sine 55 m længere end de britiske og kunne laste langt flere kanoner under dæk.

Med 74 kanoner var fartøjet i stand til at affyre en morderisk bredside. Skibstypen blev derfor rygraden i den britiske flåde indtil slaget ved Trafalgar i 1805.

Vraget af Invincible blev fundet i 1979, men kun sparsomt udforsket. Nu har det beskyttende sand imidlertid flyttet sig, og arkæologerne besluttede derfor at hente vragdelene op, inden de går tabt.

Se optagelser af vraget og de mange fundne genstande her:

Copyright: Bournemouth University

Læs også:

Titanic bjærgning dom
Katastrofer

Chokdom: Firma må skære sig ind i Titanic

3 minutter
Nyhed romersk æg udgravet
Romerriget

Forbløffende æggefund i England

2 minutter
Arkæologi

Virkelighedens Asterix fundet i England

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul