Forskere skaber verdens største skattekort

Et hold af spanske arkæologer og historikere har kortlagt hundredevis af skibsvrag i Nordamerika. De stammer helt tilbage fra Christoffer Columbus' tid og var fyldt med alt fra knoglerester til guld.

Det første spanske skib, der forliste ved de nordamerikanske kyster, var Christoffer Columbus' flagskib Santa María.

Efter at have endevendt alle kendte arkiver i fem år har et hold forskere skabt en samlet oversigt over skibe fra Det spanske imperium, der er forlist i de nordamerikanske farvande.

Listen strækker sig helt fra 1492, da Christoffer Columbus' Santa Maria sank, til Den spansk-amerikanske krig i 1898. I alt 681 forlis er registreret med oplysninger om skibenes last, antal af besætningsmedlemmer og hvordan de sank.

Skibene var lastet med bl.a. slaver og våben

Skibene transporterede bl.a. slaver, våben, krydderier og sjældne religiøse relikvier. Kun en fjerdedel af de 681 vrag er gennem tiderne blevet undersøgt af dykkere, men forskerne har ikke planer om at iværksætte en større skattejagt:

“Vores primære mål var at skabe et redskab, som kan hjælpe med at identificere og beskytte vragsteder”, fortæller holdets leder, arkæolog Carlos León.

Kortet har præcise positioner på mange af skibsvragene, men nogle er estimater.

© Grafik af Carsten Skjold

Arbejdet fortsætter til næste år

Nu skal arkæologerne, i samarbejde med bl.a. USA og Cuba, fastlægge, hvilke skibe der er i fare for at forgå eller blive plyndret. Oversigten vil også være til stort hjælp for historikere, og forskerholdet er langt fra færdige endnu.

Næste år fortsætter arbejdet, denne gang med skibe forlist ved bl.a. Columbia og Mexicos kyster.