Jan Magne Gjerde

Helleristning viser Nordeuropas ældste båd

Glem alt om udhulede træstammer. Europæernes første både var meget mere avancerede end hidtil antaget, viser norsk helleristning.

Norske eksperter har på ny undersøgt en helleristning, som for fire år siden blev fundet i Valle, nær Narvik i Nordnorge. Stregerne på fjeldsiden forestiller en båd, og de nye analyser viser, at helleristningen er endnu ældre end hidtil antaget – nemlig 10.000 til 11.000 år gamle.

Den nye datering gør tegningen til Nordeuropas ældste gengivelse af en båd. Samtidig afslører helleristningen i Valle, hvilken type båd de tidligste skandinaver anvendte.

Tidligere mente eksperter, at udhulede træstammer blev brugt under koloniseringen af Norden, men ifølge arkæologen Jan Magne Gjerde fra Norsk Institut for Kulturmindeforskning benyttede skandinaverne i stedet skindbåde af sælskind spændt ud over et tyndt skelet af træ.

“Sådan et fartøj ville være ideelt til at kolonisere kysten i det nordlige Norge i den første halvdel af den ældre stenalder”, forklarer Gjerde.

Båden er næsten eroderet bort, så arkæologen Jan Magne Gjerde har tegnet opridset op på et af sine fotos.

© Jan Magne Gjerde

Tegnet båd er endnu i brug i dag

Bådtypen, der er gengivet i helleristningen, minder ifølge Gjerde om en såkaldt umiak.

“Umiak-båden, som inuitterne i det sydvestlige Alaska benytter, er så alsidig, at den blev foretrukket af 1800-tallets hvalfangere frem for deres New Bedford-hvalfangerbåde”, siger Gjerde.

Båden på den norske helleristning minder meget om inuitternes såkaldte umiak – et let fartøj, som ses i aktion her.

Ifølge Gjerde er båden fra Valle sandsynligvis gengivet i skalaen 1:1, hvilket betyder, at stenalderens fartøjer var ca. 4 m lange.