Hvad er Cutty Sark berømt for?

Hvorfor er sejlskibet Cutty Sark blevet bevaret?

Cutty Sark blev kendt for rekord­hurtige sejladser med varer fra Asien til Storbritannien.

Den slanke tremaster blev i 1800-tallet kendt for sine storslåede præstationer i kapløb rundt om Jorden. En bevaringsforening påtog sig i 1951 at bevare Cutty Sark som et minde om britisk søfarts triumfer.

Skibet blev konstrueret i Skotland i 1869 for at tage kampen op med en anden klipper, Thermopylae. Slanke sejlskibe konkurrerede hvert år om at komme først fra Kina til Storbritannien med årets tehøst. Dampere havde sejlet på verdenshavene i årtier, men ingen fartøjer kunne endnu måle sig med klippernes høje fart.

Et kapløb mellem Cutty Sark og Thermopylae optog den britiske presse i 1872. Skibene afgik fra Shanghai den 18. juni, men blot to uger senere mistede Cutty Sark sit ror. I stedet for at søge havn for at få skaden repareret fortsatte hendes skipper dog ufortrødent sejladsen. Med et improviseret nødror gik Cutty Sark rundt om Kap Det Gode Håb og nåede London den 18. oktober – kun én uge efter Thermopylae.

Konkurrencen blev gen­optaget i 1885, hvor begge klippere sejlede uld fra Australien. Her vandt Cutty Sark kapløbet ti år i træk, indtil nye og hurtigere dampskibe overtog trafikken.

Da den berømte klipper gik ud af tjeneste, ville mange briter bevare hende. Cutty Sark blev i 1954 museumsskib i Greenwich, London, men er nu under reparation efter en voldsom brand i 2007.