Hvorfor var krigsskibe stribede?

Under de to verdenskrige havde nogle krigsskibe striber og kraftige farver. Hvad var formålet med striberne?

Zebrastriber

Et skib var umuligt at genkende, hvis det var dækket af striber.

Mønstre og farver på krigsskibe forvirrede fjenden

Under 1. verdenskrig indså briterne, at ensartet grå maling ikke kunne skjule deres skibe for tyske ubåde.

I stedet indførte Royal Navy den såkaldte Dazzle Camouflage, der bestod af striber, geometriske mønstre og opsigtsvækkende farver i forskellige kombinationer. Eksperimenter havde nemlig vist, at det var svært at bestemme spraglede skibes type, fart og afstand – både for mennesker og de optiske afstandsmålere, som tyske krigsskibe var udrustet med.

Tyske krigsskibe gemte sig i de norske fjorde

Under 2. verdenskrig blev Dazzle Camouflage brugt igen i mindre omfang. Den tyske flåde kombinerede teknikken med traditionel camouflage på de krigsskibe, der havde base i norske fjorde.

Nogle krigsskibe blev dækket af geometriske mønstre i grå nuancer, og slagskibet Bismarck fik nogle få sorte og hvide striber. Formålet var at sløre deres form, så de faldt i et med fjeldene. Camouflagen blev malet over før togter, og Bismarck var helt gråt, da slagskibet gik ned i Atlanten i 1941.

Nazitysklands mest berømte slagskib fik kun en kort karriere. Bismarck blev sænket af briterne i 1941. Striberne Sorte og hvide striber skulle skjule Bismarck i norske fjorde.

Vilde farver

Farver i sære mønstre tilslørede fartøjers størrelse og kurs.

Falsk bovbølge

Maling i stæv­­­nen gjorde det svært at beregne skibets fart.

I dag

Geometrisk camouflage bruges stadig i nutidens flåder.