Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår døde den sidste dronte?

Drontens halvfede krop, manglende flyvedygtighed og totale frygtløshed overfor mennesker var med til at gøre en ende på den sære fugleart.

Shutterstock

Den kalkunstore dronte levede på Mauritius indtil 1662. Dronten kunne ikke flyve og var særdeles tillidsfuld, hvilket gjorde den til et let bytte for sømænd, som lagde til ved øen fra 1590’erne.

Historikerne ved dog, at sømænd – og senere kolonister – ikke var glade for drontens seje kød, så den egentlige årsag til den ikke-flyvende fugls uddøen er formentlig, at sømændene medbragte svin, aber og andre dyr, som åd drontens æg.

Inden dronten forsvandt, blev flere eksemplarer af fuglen bragt til Europa. Derfor er dens udseende velkendt, men forskerne ved så godt som intet om dens naturlige levevis.

Formentlig kunne den veje op til 20 kg, levede af bl.a. frugt og nødder og lagde ét æg ad gangen. Dronten mistede muligvis evnen til at flyve, fordi ingen rovdyr levede på Mauritius.

DNA-analyser af de dronte-rester, som findes på forskellige museer, har vist, at den store fugl var beslægtet med visse duearter.

Drontens nærmeste nulevende slægtning er den såkaldte mankedue, som lever på den indiske øgruppe Nicobarerne.

Læs også:

Peter the Great: Creator of the old Russian empire (colour litho)
Søfart

Ruslands zar i lære som skibstømrer

13 minutter
Søfart

Stålmonster forandrede al krig på havet

4 minutter
Søfart

Så vilde var grækernes krigsskibe

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul