Shutterstock

Stålmonster ændrede krigen på havet

Med sit tommetykke panser, sine langtrækkende kanoner og kraftige dampturbiner var den britiske flådes HMS Dreadnought langt mere slagkraftigt og teknisk avanceret end noget andet skib, verden hidtil havde set.

HMS Dreadnought blev færdig på et enkelt år – en bemærkelsesværdig præstation i en tid, hvor byggeriet af et krigsfartøj oftest tog adskillige år. Præstationen bekymrede briternes rivaler.

Storbritannien rådede i forvejen over Europas største og stærkeste flåde. Med det nye superskib og evnen til hurtigt at bygge flere af samme slags var landets herredømme over verdenshavene sikret langt ud i fremtiden.

Satiretegning af flådekapløbet fra 1909.

© Library Of Congress

Erkendelsen satte skub i oprustningen verden over. Frankrig, USA, Japan, Italien og Tyskland begyndte alle at bygge dreadnought-skibe. I Storbritannien blev byggeriet af flere superskibe nærmest et folkekrav.

Andre nationer måtte dog opgive kapløbet, og Storbritannien forblev med sin samling af “kronjuveler”, som marineminister Winston Churchill kaldte skibene­, verdens førende flådenation frem til 1. verdenskrig.

Dreadnought i tal

Længde: 160,6 m
Bredde: 25 m
Fremdrift: 2 dampturbiner
Topfart: 21 knob/39 km/t.
Mandskab: 810 mand

Sol90

Skibets skrog er beskyttet af 10-28 cm tykt, specialbehandlet stål. Den anvendte ståltype er mere elastisk end normalt og splintrer derfor ikke så let.

Sol90

Forsvaret består af 27 mindre kanoner samt fem affyringsrør til torpedoer under vandlinjen.

Sol90

Fem batterier er hver især udrustet med to 305 mm-kanoner, der giver skibet en enorm slagkraft. Ensartetheden gør det let at indstille kanonernes sigte.

Sol90

Kanontårnene kan drejes, så de kan skyde i alle retninger. En elevator fører ammunitionen op fra magasinet i skibets indre.

Sol90
  1. Roterende platform
  2. Elevator
  3. Ammunitionsmagasin
Sol90

Et avanceret elektrisk system hjælper med at bestemme afstanden til mål og beregne sigtet. De to hovedafstandsmålere er anbragt i skibets stormast.

Sol90

Fire skruer drevet af aksler forbundet til kraftige dampturbiner gør slagskibet til verdens hurtigste.

Sol90

Manden bag vidunderet: Gav flåden slagkraft

HMS Dreadnought var kronen på værket i den række af fornyelser, som admiral John Fisher gennemførte i sin tid som den britiske flådes øverstkommanderende.

Fisher sendte flådens gamle, udtjente skibe til ophugning og satte byggeriet af mere tidssvarende fartøjer i værk.

Admiral Sir John Fisher.

© Balfore Archive Images/Imageselect

Mere slagkraftigt artilleri og bedre uddannelse til mandskabet var blandt de forbedringer, der var med til at gøre Fisher kendt som en af de mest indflydelsesrige admiraler siden lord Horatio Nelson.

Skib fik lang karriere

Dreadnoughten USS Texas blev ved søsætningen i 1912 regnet for verdens mest slagkraftige krigsskib.

© Shutterstock

Fartøjet deltog i begge verdenskrige, bl.a. forud for de allieredes landgang i Normandiet i 1944.

Skibet er det eneste tilbageværende af sin art og er nu museumsskib i Texas.