Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stålmonster ændrede krigen på havet

Med sit tommetykke panser, sine langtrækkende kanoner og kraftige dampturbiner var den britiske flådes HMS Dreadnought langt mere slagkraftigt og teknisk avanceret end noget andet skib, verden hidtil havde set.

Shutterstock

HMS Dreadnought blev færdig på et enkelt år – en bemærkelsesværdig præstation i en tid, hvor byggeriet af et krigsfartøj oftest tog adskillige år. Præstationen bekymrede briternes rivaler.

Storbritannien rådede i forvejen over Europas største og stærkeste flåde. Med det nye superskib og evnen til hurtigt at bygge flere af samme slags var landets herredømme over verdenshavene sikret langt ud i fremtiden.

Satiretegning af flådekapløbet fra 1909.

© Library Of Congress

Erkendelsen satte skub i oprustningen verden over. Frankrig, USA, Japan, Italien og Tyskland begyndte alle at bygge dreadnought-skibe. I Storbritannien blev byggeriet af flere superskibe nærmest et folkekrav.

Andre nationer måtte dog opgive kapløbet, og Storbritannien forblev med sin samling af “kronjuveler”, som marineminister Winston Churchill kaldte skibene­, verdens førende flådenation frem til 1. verdenskrig.

Dreadnought i tal

Længde: 160,6 m
Bredde: 25 m
Fremdrift: 2 dampturbiner
Topfart: 21 knob/39 km/t.
Mandskab: 810 mand

Sol90

Skibets skrog er beskyttet af 10-28 cm tykt, specialbehandlet stål. Den anvendte ståltype er mere elastisk end normalt og splintrer derfor ikke så let.

Sol90

Forsvaret består af 27 mindre kanoner samt fem affyringsrør til torpedoer under vandlinjen.

Sol90

Fem batterier er hver især udrustet med to 305 mm-kanoner, der giver skibet en enorm slagkraft. Ensartetheden gør det let at indstille kanonernes sigte.

Sol90

Kanontårnene kan drejes, så de kan skyde i alle retninger. En elevator fører ammunitionen op fra magasinet i skibets indre.

Sol90

  1. Roterende platform
  2. Elevator
  3. Ammunitionsmagasin
Sol90

Et avanceret elektrisk system hjælper med at bestemme afstanden til mål og beregne sigtet. De to hovedafstandsmålere er anbragt i skibets stormast.

Sol90

Fire skruer drevet af aksler forbundet til kraftige dampturbiner gør slagskibet til verdens hurtigste.

Sol90

Manden bag vidunderet: Gav flåden slagkraft

HMS Dreadnought var kronen på værket i den række af fornyelser, som admiral John Fisher gennemførte i sin tid som den britiske flådes øverstkommanderende.

Fisher sendte flådens gamle, udtjente skibe til ophugning og satte byggeriet af mere tidssvarende fartøjer i værk.

Admiral Sir John Fisher.

© Balfore Archive Images/Imageselect

Mere slagkraftigt artilleri og bedre uddannelse til mandskabet var blandt de forbedringer, der var med til at gøre Fisher kendt som en af de mest indflydelsesrige admiraler siden lord Horatio Nelson.

Skib fik lang karriere

Dreadnoughten USS Texas blev ved søsætningen i 1912 regnet for verdens mest slagkraftige krigsskib.

© Shutterstock

Fartøjet deltog i begge verdenskrige, bl.a. forud for de allieredes landgang i Normandiet i 1944.

Skibet er det eneste tilbageværende af sin art og er nu museumsskib i Texas.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul