Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Titanic sank efter en brand ombord

Brand hærgede Titanic inden afrejsen fra England og svækkede skroget på det legendariske skib. Derfor blev sammenstødet med et isbjerg så fatalt, afslører nye billeder fundet på en auktion.

Francis Godolphin Osbourne Stuart

Alle kender historien om Titanic, som i 1912 gik til bunds under sin jomfrurejse. Men ifølge journalisten og Titanic-eksperten Senan Malony skal sammenstødet med et isbjerg ikke længere angives som hovedårsagen.

Hans forskning viser, at en brand havde svækket Titanics skrog så meget, at skibets side let blev flået op ved kollisionen med isbjerget.

Fotos afslørede brandskader

Teorien bygger han på nyfundne fotografier af det brandhærgede Titanic. Billederne blev taget af en ingeniør, som var med til at bygge skibet. Hans fotos blev i 2016 solgt på en auktion, hvor Malony for første gange så skadernes omfang.

Branden opstod allerede, mens Titanic blev bygget på et skibsværft i Belfast, Nordirland. Fartøjets brændstof var kul og i et af de enorme kuldepoter udbrød en brand, som ulmede i tre uger.

Skroget var rødglødende

Under søforhøret to uger efter Titanics forlis fortalte en af skibets brandmænd, at han havde bekæmpet branden i fire dage, og at skroget var rødglødende og havde slået sig, da ilden døde ud.

Skaderne blev hastigt malet over for ikke at forsinke Titanics jomfrurejse. Da luksuslineren tog sine passagerer om bord i Southampton, England, lagde skibet højest usædvanligt til med bagbordssiden vendt ind mod kajen, så ingen skulle opdage skaderne på styrbordssidens forreste tredjedel. Præcis dér ramte et isbjerg fem dage senere Titanic.

Det brandhærgede og hastigt overmalede område blev vist i dokumentarfilmen "Titanic – The New Evidence".

Læs også:

Søfart

Vild luksus: Nu kan du besøge Titanic med ubåd

3 minutter
Søfart

Bag om Titanic: Sådan blev luksusskibet bygget

11 minutter
Titanic
Søfart

Titanic skulle sætte nye standarder for passagerskibe

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul