Titanic sank efter en brand ombord

Brand hærgede Titanic inden afrejsen fra England og svækkede skroget på det legendariske skib. Derfor blev sammenstødet med et isbjerg så fatalt, afslører nye billeder fundet på en auktion.

Francis Godolphin Osbourne Stuart

Alle kender historien om Titanic, som i 1912 gik til bunds under sin jomfrurejse. Men ifølge journalisten og Titanic-eksperten Senan Malony skal sammenstødet med et isbjerg ikke længere angives som hovedårsagen.

Hans forskning viser, at en brand havde svækket Titanics skrog så meget, at skibets side let blev flået op ved kollisionen med isbjerget.

Fotos afslørede brandskader

Teorien bygger han på nyfundne fotografier af det brandhærgede Titanic. Billederne blev taget af en ingeniør, som var med til at bygge skibet. Hans fotos blev i 2016 solgt på en auktion, hvor Malony for første gange så skadernes omfang.

Branden opstod allerede, mens Titanic blev bygget på et skibsværft i Belfast, Nordirland. Fartøjets brændstof var kul og i et af de enorme kuldepoter udbrød en brand, som ulmede i tre uger.

Skroget var rødglødende

Under søforhøret to uger efter Titanics forlis fortalte en af skibets brandmænd, at han havde bekæmpet branden i fire dage, og at skroget var rødglødende og havde slået sig, da ilden døde ud.

Skaderne blev hastigt malet over for ikke at forsinke Titanics jomfrurejse. Da luksuslineren tog sine passagerer om bord i Southampton, England, lagde skibet højest usædvanligt til med bagbordssiden vendt ind mod kajen, så ingen skulle opdage skaderne på styrbordssidens forreste tredjedel. Præcis dér ramte et isbjerg fem dage senere Titanic.

Det brandhærgede og hastigt overmalede område blev vist i dokumentarfilmen "Titanic – The New Evidence".

Læs også:

Søfart

Titanic sank efter en brand ombord

2 minutter
Maskiner

Titanic: Fascinerende facts

9 minutter
1. verdenskrig

Mordet i Sarajevo sætter verden i brand

21 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!