OceanGate/Shutterstock

Titanic-turister forlist i miniubåd

Siden 2018 har turister betalt i dyre domme for at komme helt tæt på en af historiens tragedier. Lige nu kæmper nordamerikanske kystvagter for at redde fem af dem fra havbunden.

Søndag d. 18. juni 2023 forsvandt undervandsfartøjet "Titan" ud for Newfoundlands kyst. Med sine fem passagerer var ubåden på vej til Titanic-vraget som en del af firmaet OceanGates ekstremturisme.

Allerede samme aften iværksatte de amerikanske og canadiske kystvagtstjenester en massiv redningsoperation. Ubåden menes at have tilstrækkeligt ilt til at forsyne passagererne op til fire dage.

Vraget ligger på 3.800 meters dybde.

Luksusvrag bliver turistdestination

Titanic har ligget på havets bund siden 1912, hvor luksuslineren på vej fra Southampton i England til New York i USA ramte et isbjerg og endte med at synke.

Et firma har siden 2018 tilbudt ubådsrejser ned i dybet for at komme tæt på vraget fra katastrofen, der kostede over 1500 mennesker livet.

Ubåden hedder Titan og er ejet af det amerikanske firma OceanGate Expeditions, hvis CEO også er én af de fem passagerer forsvundet i dybet.

Titan har en kapacitet på 5 passagerer, kan dykke ned til 4.000 meters dybde og modstå et tryk på 6.800 tons.

© OceanGate

Ud over OceanGate-chefen huser den lille ubåd også den 58-årig britiske milliardær Hamish Harding, den pakistanske forretningsmand Shahzada Dawood og hans søn Sulaiman Dawood samt den franske dybhavsdykker Paul Henry Nargeolet.

Dykket mod vragdelene af det forliste Titanic var højdepunktet på en i alt otte dage lang tur, som kostede 250.000 dollars eller 1,7 millioner kroner per deltager.

I alt var det meningen at turen i ubåden skulle tage fem timer.

Blev først fundet i 1985

Selvom Titanic sank tilbage i 1912, blev det først fundet i 1985.

Her fandt man ud af, at skibets for- og agterstavn, som brækkede i hvert sit stykke under forlisset, ligger med ca. 600 meters afstand.

Siden har skibet været hovdperson i Hollywood-storfilmen "Titanic" fra 1997 og nu – på tragiske vis – i et turisteventyr, der er gået helt galt.