Terrorraketter tvang Danmark i knæ

Da København blev angrebet af Storbritannien i 1807, skete det med superraketten Congreve - udviklet af William Congreve. Raketten havde ét klart taktisk mål: Terrorisér civilbefolkningen, indtil den kræver fred.

Granater og raketter regnede ned over København i tre dage og nætter.

© Bridgeman Images & Historie/C.E. franklin

De første Congreve-raketter regnede ned over København om aftenen den 16. august 1807.

Nogle kilder fortæller, at adskillige tusind raketter blev sendt mod København, men ifølge Congreve selv blev blot 300 affyret. Raketternes sprænghoveder var fyldt med en brændbar kemisk blanding, som sprøjtede gløder.

Ifølge Congreve var raketterne hovedårsag til, at omkring 1/4 af byen brændte ned.

Han bemærkede, at briterne på andendagen, hvor ingen raketter blev afskudt, affyrede ca. 1.000 granater og brandprojektiler, uden at det førte til større brande:

“Men de to andre nætter, hvor raketter blev anvendt, brændte byen ukontrolleret”.

Angrebet gjorde danskerne rasende: “Oh, England, dronning af nationer! Moder for så ærværdige sønner! Er det virkelig dit værk?” lød det i et flyveblad.

Den britiske kaptajn Thomas Browne overværede bombardementet og beskrev missilernes hærgen:

“Hvæset af Congreves raketter i luften var en lyd, man aldrig havde hørt før, og den forfærdelse, de skabte i København, blev forstærket af det store besvær, det var at slukke det brændbare materiale, som de bestod af”.

Materialet har muligvis været en fosforblanding, som ikke kan slukkes med fx vand. Men det er aldrig blevet bevist.

Inden for få timer brændte det utallige steder i den tætbefolkede by. En britisk officer ved navn Chambers kaldte sceneriet “det mest fantastiske, storartede og smukke syn, jeg nogensinde har set. Farverne og farten, når raketterne suser gennem luften, er meget vildere, end jeg kunne forestille mig”.

Men for Københavns skrækslagne indbyggere var raketternes himmelflugt på ingen måde smuk, men ren terror.

Raketternes ild var tæt på umulig at slukke

William Congreve eksperimenterede med flere typer brændende materiale, som skulle spredes af raketten:

  • De første brandraketter var fyldt med en blanding af harpiks, svovl, saltpeter og antimon, som blev antændt og sprøjtede ud gennem huller i sprænghovedet.

  • Congreve eksperimenterede også med at fylde sprænghovedet med små, udhulede træstykker, som indeholdt en krudtblanding og blev spredt undervejs i luften.

  • Under bombardementet af København var sprænghovederne muligvis fyldt med en fosforblanding, som ikke kunne slukkes med vand.