Federal government of the United States, Public domain, via Wikimedia Commons

Atombombe-dæksel forsvandt ud i rummet

I 1957 opnåede et atombombe-dæksel en imponerende topfart på 200.000 km/t. Dækslet kan meget vel stadig flyve rundt i rummet den dag i dag.

Historiens hurtigste menneskeskabte objekt er hverken et jetfly eller en raket. Det er derimod et metaldæksel fra en atombombetest.

I august 1957 gennemførte USA atombombesprængningen Pascal B. Bomben blev detoneret på bunden af en 152 m dyb skakt med et 500 kg tungt dæksel af stål og beton på toppen.

I 1957 testede USA 29 atombomber under “Operation Plumbbob”.

© Omikron Science Source/ Imageselect

Forskerne opsatte et højhastighedskamera for at filme dækslet blæse afsted som en pistolkugle. Hastigheden­ kom dog bag på dem.

Ved den enorme eksplosion, der sendte en ildsøjle flere hundrede meter op i luften, nåede kameraet kun at fange dækslet på ét enkelt billede, før det var væk.

VIDEO: Se nogle af Operation Plumbbobs 29 atomsprængninger

Video

Beregninger viste, at dækslet fløj afsted med ufattelige 200.000 km/t. – hurtigere end noget andet menneskeskabt objekt.

Ifølge forskerne kan dækslet have overlevet turen ud af atmosfæren. I så fald blev USA det land, der først sendte et objekt ud i det ydre rum – og dækslet farer stadig rundt derude.