Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På slagmarken møder Preussens nye geværer fjenden med en regn af kugler.

Teknik - Våben

Bagladeren - Preussens hemmelige våben

Baglader-geværet kunne lades bagfra på få sekunder. Våbnet blev holdt hemmeligt i 12 år og gav Preussen en enorm taktisk fordel. Læs om bagladeren og se en interaktiv tegning af det her.

Et hurtigt træk i ladehåndtaget, ind med patronen, og geværet var klar til affyring. Våbenmageren Nikolaus Dreyse skabte i 1836 et våben, som kunne lades bagfra på få sekunder. Med hans nye gevær kunne den preussiske soldat ligge i dækning og sende en byge af skud mod sine fjender, mens de stod op for at fylde krudt og kugler ned i løbet på deres gamle forladere.

Generaler gemmer geværet

1836: Bagladerne sættes i masseproduktion – men de bliver ikke udleveret til de preussiske soldater. Generalerne viI holde det nye supervåben hemmeligt indtil næste storkrig i Europa, så det kan overraske fjenden. 60.000 eksemplarer af Dreyses gevær oplagres bag lås og slå i hærens arsenal i Berlin.

Vidste du, at...

Dreyses kugle var lavet af bly.Han forsøgte at udvikle en ny type af jern, som gav større slagkraft, men den rustede og satte sig fast i geværet. I stedet fandt schweizeren Eduard Rubin i 1882 på at dække blykuglen med kobber.

Før bagladeren skulle soldater have mindst to tænder i munden. Papirpatronerne til forladere blev nemlig åbnet med tænderne, før soldaten hældte krudt og kugle ned i løbet. Dreyses gevær kunne betjenes af helt tandløse skytter.

Mange generaler frygtede, at soldater med hurtigt-skydende bagladere ville ødsle patronerne bort. Når våbnene kunne lades på ingen tid, var fristelsen til at skyde løs uden at sigte stor, mente de. Og så risikerede hæren at løbe tør for ammunition efter kort tid, for al transport af forsyninger til fronten skete stadig med hestevogn.

Læs også:

Våben

Italiener opfandte automatriflen

1 minut
Våben

Hvorfor ville ingen have bagladere?

2 minutter
Våben under 2. verdenskrig

2. verdenskrigs særeste våben

13 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul